Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Sankcionirana su 103 prometna prekršaja, od čega 32 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i sedam prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 14. do 16. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, a jedna osoba je lakše ozlijeđena. Nesreće su zabilježene zbog nepropisne vožnje unazad, nepropisnog kretanja kolnikom, oduzimanja prednosti prolaska i nedovoljne udaljenosti od ruba kolnika.

Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće, od čega jednu s ozlijeđenom osobom. Prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Sankcionirana su 103 prometna prekršaja, od čega 32 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i sedam prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićeno je sedam vozača. U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Protiv šest vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su im izrečene novčane kazne i uvjetne kazne zatvora, te zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 16. listopada, u 15.48 sati u Svetokriškoj ulici u Križevcima, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,23 promila. Vozač je uhićen i protiv njega je na prekršajnom sudu proveden žurni prekršajni postupak.

I tijekom proteklog vikenda, unatoč apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, iz prometa je isključeno osam mladih vozača radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i četiri mlada vozača koji su upravljali vozilima prije stjecanja prava. Najveća koncentracija kod mladog vozača motornog vozila utvrđena je u subotu, 15. listopada, u 3.30 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 22 - godišnji vozač upravljao vozilom pod utjecajem od 1,62 promila i izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Uhićena su tri mlada vozača, a jedan je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog  sredstva.  Protiv dva mlada vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u nedjelju, 16. listopada, u 13.52 sati u Ulici braće Radić u Peterancu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 93 kilometra na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu 

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Sve češći nepovoljni vremenski uvjeti smanjuju preglednost i vidljivost na prometnicama, te je potrebno dodatno smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila.

Ponovno ukazujemo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom.

Podsjećamo mlade vozače da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom.

Kako bi tijekom kišnih oborina i magli, te noću, pješaci bili što sigurniji, podsjećamo ih na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, te na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza. Istovremeno, vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati postojećim biciklističkim trakama i stazama, te da i oni trebaju biti za vrijeme kišnih oborina i magli, kao i noću, dodano označeni reflektirajućih prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. I pješaci i vozači bicikala trebaju biti dodatno označeni i tijekom noćnih sati.

Ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja.



Stranica