Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, 4. do 6. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Nesreće su zabilježene radi oduzimanja prednosti prolaska i nedovoljne udaljenosti od ruba kolnika.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 4. do 6. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Nesreće su zabilježene radi oduzimanja prednosti prolaska i nedovoljne udaljenosti od ruba kolnika.

Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 149 prometnih prekršaja, od čega 67 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 48 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda uhićena su dva vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 5. studenoga, u 23.10 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 26 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,25 promila, te izazvao prometnu nesreću. Vozač je bio uhićen.

Unatoč apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola iz prometa je isključeno 10 mladih vozača i tri mlade vozačice radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija utvrđena je u subotu, 5. studenoga, u 2.25 sati u Ulici Ante Starčevića u Križevcima, kod 23 - godišnje vozačice koja je upravljala  osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,36 promila.

Najveće prekoračenje ograničenje brzine kretanja utvrđeno je u petak, 4. studenoga, u 19.42 sati u Bojnikovcu, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 128 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, kiše i magle, biti će smanjena preglednost i vidljivost na prometnicama, te stoga apeliramo na vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja i povećaju razmak između vozila i da budu izrazito oprezni u zonama pješačkih prijelaza, prijelaza biciklističkih staza preko ceste i raskrižjima.

Za vrijeme kiše i magle, te noću, kada je uvelike smanjena vidljivost, u cilju povećanja njihove uočljivosti pješaci trebaju obavezno koristiti reflektirajuće materije ili izvor svjetlosti, a vozači bicikala trebaju obavezno koristiti reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Ujedno podsjećamo pješake na obvezu kretanja postojećim nogostupima i obilježenim pješačkim prijelazima odnosno vozače bicikala na korištenje postojećih biciklističkih traka i staza.

Ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, ali pozivamo i na povećan oprez prilikom pretjecanja, skretanja i obilaženja drugih sudionika u prometu.

Upozoravamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući. 



Stranica