Održan okrugli stol "Mladi vozači pod utjecajem opojnih sredstava kao čimbenik sigurnosti cestovnog prometa"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Danas, 10. studenoga, s početkom u 10 sati u prostorijama Policijske uprave koprivničko – križevačke održan je okrugli stol na temu „Mladi vozači pod utjecajem opojnih sredstava kao čimbenik sigurnosti cestovnog prometa“.

Teme okruglog stola bile su:

  • Sudjelovanje i stradavanje mladih vozača u prometu na cestama, s posebnim osvrtom na mlade vozače pod utjecajem opojnih sredstava,
  • Utjecaj alkohola i droga na mladog vozača,
  • Utjecaj moderne tehnologije na mlade vozače,
  • Iskustva stradalih,
  • Međusobna suradnja lokalne samouprave, škola, autoškola i policije.

Na okruglom stolu, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc prezentirala je stanje vezano uz sudjelovanje i stradavanje mladić vozača u prometu na cestama s posebnim naglaskom na mlade vozače pod utjecajem alkohola i droga, te ukazala na nužnost međusobne suradnje lokalne samouprave i obrazovnih ustanova s policijom. O utjecaju alkohola i droga na mlade vozače govorila je voditeljica Centra za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo dr. Davorka Gazdek. Koliki je utjecaj moderne tehnologije (mobiteli i dr.) na mlade vozače prezentirao je prof. Zlatko Bočkal. O svom iskustvu prilikom teškog stradavanja u prometnoj nesreći govorio je član Udruge invalida Koprivničko - križevačke županije Dejan Nasipak.

Također, na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici svih jedinica lokalne samouprave te udruge/vijeća mladih oformljenih u rečenim jedinicama, ravnatelji škola, predstavnici učenika i studenata srednjih škola i visokih učilišta, djelatnici škola i dr.

Cilj održavanja okruglog stola bio je prezentirati stanje sigurnosti, a li i ukazati na nužnost bolje suradnje općina i gradova sa srednjim školama i visokim učilištima radi što bolje edukacije mladih. Poseban naglasak bio je na negativan utjecaj opojnih tvari, prvenstveno alkohola koji je najprisutniji, ali i negativan utjecaj moderne tehnologije na vozače, te cjelokupnu sigurnost cestovnog prometa.



Stranica