Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 10. do 13. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je pet osoba je lakše ozlijeđeno, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je pet osoba je lakše ozlijeđeno, te tri nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, tehnička neispravnost vozila i nepropisno kretanje kolnikom.

Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 156 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 47 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostoriju do otrježnjenja zadržana su dva vozača, a dva vozača su uhićena. Protiv uhićenih vozača provedeni su  žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 11. veljače, u 0.42 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 52 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,43 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak.

Pod utjecajem alkohola zatečena su četiri mlada vozača (jedan od 0,00 do 0,50 promila i tri od 0,50 do 1,00 promila). Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 23 - godišnjeg vozača koji je u Sokolovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,67 promila.

Najveće prekoračenje brzine zabilježeno je u subotu, 11. veljače, u 14.48 sati u Budančevici, gdje je 31 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 111 kilometara na sat, iako je u brzina ograničena na 70 kilometara na sat.
 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, i povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-službe, da ukoliko im su vozilo prije konzumacije alkoholnih pića propisno parkirali na obilježeno parkirališno mjesto isto tamo i ostave i krećući se nogostupom, ukoliko ne žive predaleko, pješice se upute kući odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenja i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Još jednom podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Također apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, obilaženje, uključivanje u promet, vožnja unazad, mimoilaženje, skretanje) vode računa, ne samo o svojoj, već i o sigurnosti svih sudionika u prometu.

Posebno ukazujemo na nužnost upravljanja tehnički ispravnim vozilima. Vlasnici vozila, ali i vozači koji vozilima upravljaju a nisu vlasnici, prije sudjelovanja u cestovnom prometu trebaju provjeriti stanje tehničke ispravnosti svojih vozila. Ukoliko vlasnici posumnjaju na određene nepravilnosti ili nedostatke na vozilu iste trebaju što prije otkloniti. Ne preporučamo sudjelovanje u prometu vozilima koja nisu u potpunosti tehnički ispravna. Naglašavamo da se sa starošću vozila povećava i broj nedostataka na, pa vlasnici moraju više pozornosti posvećivati tehničkoj ispravnosti vozila.



Stranica