Održano predavanje u sklopu projekta "Dan kao san"

U četvrtak, 2. ožujka, u organizaciji Udruge žena Kalnovčice, u društvenom domu u Kalinovcu, od 18 do 19.20 sati, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika, održale su predavanje s temama: „Kako se zaštititi od kaznenih djela prijevara, krađa i nedozvoljene uporabe osobnih podataka“ i „Nasilje u obitelji“.

 

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 2. ožujka, u organizaciji Udruge žena Kalnovčice, u društvenom domu u Kalinovcu,  od 18 do 19.20 sati, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika, održale su predavanje s temama: „Kako se zaštititi od kaznenih djela prijevara, krađa i nedozvoljene uporabe osobnih podataka“ i „Nasilje u obitelji“.

Na predavanju je bilo prisutno oko 50 osoba, predstavnika raznih udruga te načelnik općine g. Branko Sobota.                

Prije početka predavanja, prisutni su upoznati s načinom i ciljevima provedbe projekta pomoći i potpore ranjivim društvenim skupinama „Dan kao san“.

Kroz brojne primjere koji su praćeni i medijski (razne oblike prijevara, krađa i nedozvoljene uporabe osobnih podataka) građane se educiralo o samozaštitnom ponašanju u potencijalno opasnim situacijama.

Prisutne se pozvalo na samozaštitno ponašanje na način:

- da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove bez obzira kako se iste predstavljaju, te da traže njihovo identificiranje putem važećih dokumenata,

- da ne nasjedaju na povoljne prodaje skupih predmeta ili usluga,

- ukoliko i dogovore nekakav susret u svojem domu da obavezno pozovu  neku osobu od povjerenja,

- da prijave raznorazne slučajeve prosjačenja pod izlikom invaliditeta ili teških materijalnih situacija,

- ne odaju svoje osobne podatke jer će na taj način vrlo lako postati žrtve kaznenih djela (putem telefona, internetom),

- da zaštite svoj dom na način da ne ostavljaju otključana vrata, da ne čuvaju novac ni druge dragocjenosti u svojem domu, a pogotovo ne na mjestima koja su poznata svima,

- da sve sumnjivo prijavljuju na broj 192 (sumnjiva kretanja nepoznatih osoba, nepoznata vozila), te da pokušaju uočiti što više detalja na vozilu i osobama koje su im sumnjive. 

Nakon toga je uslijedilo predavanje na temu „Nasilje u obitelji“ kojom prilikom su građani upoznati sa vrstama nasilja u obitelji, i to kroz brojne primjere iz policijske prakse.

Osobama se detaljno objasnio postupak policijskih službenika prilikom postupanja po dojavi o nasilju u obitelji, od izlaska na mjesto događaja do faze podnošenja optužnog prijedloga nadležnom prekršajnom sudu.

Zbog osjetljivosti teme i posebne ranjivosti žrtava nasilja u obitelji, poseban je naglasak dat na prava žrtava s kojima one moraju biti upoznate od strane policijskih službenika: prava na informacije o tijeku postupka i mogućnost predlaganja mjera koje su u interesu žrtava i prava na psihološku podršku.

Upoznati su sa radom Udruge „Hera“ iz Križevaca koja od mjeseca veljače ove godine pruža cjelokupnu podršku žrtvama i svjedocima te su pozvani da se bez straha i srama jave na besplatne brojeve telefona Udruge ako trebaju pomoć. 

Građani su aktivno sudjelovali u samoj edukaciji, sami su davali primjere iz svog života vezano uz imovinska kaznena djela u kojima su bili oštećeni, pa i primjer psihičkog nasilja koji je podijelila sama žrtva.



Stranica