Koprivnica: Edukacija djece i roditelja u sklopu aktivnosti "Nisi sam"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U Osnovnoj školi „Braća Radić“ u Koprivnici policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika održala je 12. i 16. svibnja radionice učenicima petih i šestih razreda, te 8. i 17. svibnja roditeljima učenika petih i šestih razreda, a sve u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. 

Edukacija učenika bila je bazirana na samo vršnjačko nasilje, što je nasilje, nasilje među djecom, kako ga prepoznati, te na koji način pristupiti rješavanju problema. Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušavaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Tijekom edukacije komuniciralo se o korištenju Interneta. Budući da veliki broj učenika koristi društvene mreže, no nisu im poznata pravila korištenja, kao ni sigurnosne postavke, posebice u djelu objave osobnih podataka i sigurnosnih postavki. Također, obrađena je tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji ili njima poznata osoba. Potrebno je da djeca provode više vremena u druženju s prijateljima, nekim drugim aktivnostima pored Interneta, sport, muzika, budući da djeca puno vremena provode na Internetu. 

Tijekom edukacije roditelja, razgovaralo se o samoj aktivnosti „Nisi sam“. Roditelji su upoznati s načinom i temama edukacije njihove djece. Upoznati su sa činjenicom da su djeca na društvenim mrežama, te da im nisu poznate sigurnosne postavke u dovoljnoj mjeri. Djeca imaju previše prijatelja na društvenim mrežama, prihvaćaju zahtjeve za prijateljstva osoba koje u stvarnom životu ne poznaju i samim time se dovode u opasnost da postanu žrtve predatora na društvenim mrežama. Također, s roditeljima je obrađena tematika osobnih podataka, koliko je važno da djeca na društvenim mrežama ne ostavljaju svoje osobne podatke. Roditelji su upoznati s opasnostima različitih vrsta društvenih mreža koje njihova djeca koriste. Dat im je savjet da s djecom pričaju, da znaju koje društvene mreže njihovo dijete koristi, da im pokažu svoje profile, da nađu neki mehanizam kontrole. Na kraju predavanja roditeljima su prikazani brojni primjeri iz prakse, a vezano uz krađu osobnih podataka, dječju pornografiju na Internetu, općenito seksualna zlostava djece.  



Stranica