Koprivnica: Policijske službenice sudjelovale na tribini povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja i Međunarodnog dana roditelja

Prošlog tjedna u prostorijama Županije koprivničko-križevačke, održana je tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja i Međunarodnog dana roditelja, u organizaciji Županijske skupštine, Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Prošlog tjedna u prostorijama Županije koprivničko-križevačke, održana je tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja i Međunarodnog dana roditelja, u organizaciji Županijske skupštine, Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Na tribini su bili nazočni predstavnici odgojno-obrazovnih institucija, Centara za socijalnu skrb, Županije, Župan koprivničko-križevačke županije, dožupan, predstavnici udruga. Predavači su bili predstavnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, policijska službenica iz Službe kriminalističke policije (dio kaznenopravne zaštite djece) i policijska službenica za prevenciju ureda načelnika, (preventivni programi i način provođenja istih u dijelu zaštite djece – vršnjačko nasilje, nasilje putem Interneta, nasilje u obitelji). Također, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci, te predstavnica odgojno-obrazovne institucije.

Općenito, tematika tribine bila je zaštita djece, njihovih prava, zlostavljanje i zanemarivanje djece, „izazovi roditeljstva“, koje se zakonske mjere provode prema roditeljima ukoliko ne vode adekvatno skrb o djeci, posljedice po djecu koja žive u obiteljima bremenitim problematikom, te što svaka od institucija može učiniti iz svog opusa rada, te što čini.

Generalni zaključak bio je da se jedino uvezano, timskim radom može pristupiti konkretnoj problematici, odnosno da u slučajevima kada je to potrebno, kada je dijete izloženo bilo kojoj vrsti zlostave, reakcija svih institucija bude pravovremena, da se određeni problemi ne rješavaju isključivo unutar jedne institucije, već da svi moraju biti upoznati, uključeni u rad, svatko iz svoje domene. Tako nalaže Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, zlostave djece, te je u svrhu zaštite djece i oformljen Županijski tim za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Sastavu se obratila i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, organizatorica Tribine, te pozvala na daljnju suradnju, istakla kolika je važnost ovakvih tribina, komuniciranje o problematici, te iznaći modalitete kako najbolje riješiti probleme kada se pojave, a što je najvažnije da se o tome priča, te da javno mnijenje bude upoznato s relevantnim informacijama, isto tako da je pomoć i potpora medija od velikog značaja. Nazočnima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je u pozdravnom dijelu pozdravio tribine poput ove, istakao zadovoljstvo radom, te isto tako pozvao na maksimalnu suradnju, sve u interesu zaštite djece i žrtava nasilja.



Stranica