Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđena su 103 prometna prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 33 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 4. do 7. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom. 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika (2), nepropisno kretanje kolnikom (2), neprilagođena brzina, nepoduzimanje mjera za izlazak životinje na cestui nepropisna vožnja unazad. Jednu prometnu nesreću izazvao je vozač pod utjecajem alkohola, dok su dvije prometne nesreće izazvali mladi vozači.

Utvrđena su 103 prometna prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 33 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, a četirivozača su uhićena. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci. Jedan vozač predan je na izdržavanje izrečene kazne zatvora. 

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (0, 51 do 1,00 g/kg - 1; od 1,01 do 1,50 g/kg – 2, preko 1,51 g/kg -1). 

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa, koja je ujedno i najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u nedjelju, 6. kolovoza, u 5 sati u Ulici Ivana Gundulića u Križevcima, kada je 23 - godišnji vozač upravljao teretnim vozilom pod utjecajem alkohola od 2,12 promila. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u ponedjeljak, 7. kolovoza, u 6.27 sati na državnoj cesti broj 2u Velikoj Mučnoj, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 128 kilometara na sat iako je u rečenommjestu brzinakretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju smanjiti odnosnoprilagoditi prometnim znakovima, stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obaveznokorištenje sigurnosnih pojaseva, te na obavezan prijevoz djece automobilima uz obvezno korištenje dječjih autosjedalica i sigurnosnih pojaseva. Vozače mopeda i motocikala, i njihove putnike, podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga.

Vozačima svih vrsta vozila i pješacima ne savjetujemo korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima odnosno sudjelovanja u prometu. Vozačima bicikala i pješacima ne preporučujemo niti korištenje uređaja za reproduciranje glazbe tijekom sudjelovanja u prometu, jer zbog glasnoće glazbe koju slušaju ne čuju zvukove vozila i ne mogu pravovremeno uočiti opasnosti i izbjeći ih.



Stranica