Križevci: Teže ozlijeđene pješakinje

U subotu, 19. kolovoza, u Križevcima u prometnoj nesreći teško su ozlijeđene dvije pješakinje.

Foto: Ilustracija

U subotu, 19. kolovoza, u Križevcima u prometnoj nesreći teško su ozlijeđene dvije pješakinje.

Nesreće je zabilježena oko 10.10 sati kada se vozačica rođena 1957. godine kretala osobnim automobilom Renault Clio križevačke reg. oznake, Ulicom hrvatskih branitelja u smjeru semaforiziranog raskrižja sa Zagrebačkom i Ulicom Nikole Tesle. Dolaskom do raskrižja započela je skretanje u Zagrebačku ulicu a da se nije kretala smanjenom  brzinom i propustila pješakinje rođene 1937. i 1944. godine koje su stupile na pješački prijelaz, te je vozilom udarila u njih.

Pješakinje su prevezene u koprivničku bolnicu, gdje su s težim ozljedama zadržane na liječenju.

Vozačica nije bila pod utjecajem alkohola, a upravljala je vozilom za vrijeme dok joj je isteklo važenje vozačke dozvole.

Protiv vozačice biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da    su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika. Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koji smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“.

Na vozače i putnike u motornim vozilima apeliramo da koriste sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica