Najava pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih vozila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, od 9. do 15. listopada, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.
 

Foto: Ilustracija 

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine vozači teretnih vozila prouzročili su 51 prometnu nesreću od čega 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 35 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama teže je ozlijeđena jedna osoba, dok je 11 osoba lakše ozlijeđeno. Od 67 vozača teretnih vozila, koliko ih je sudjelovalo u prometnim nesrećama, pod utjecajem alkohola bilo je šest vozača ili devet posto vozača teretnih vozila. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudari vozila iz suprotnih smjerova (5), bočni sudari (6), sudar prilikom vožnje u slijedu (7) i slijetanja vozila sa cesta (14), a najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su nedovoljna udaljenosti od vozila ispred, nepropisna i neprilagođena brzina (10), oduzimanje prednosti prolaska (6), nepropisna vožnja unatrag (4) i nepropisno pretjecanje (3). 

U istom razdoblju, jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvali su vozači autobusa. Ukupno su u prometnim nesrećama sudjelovala četiri vozača autobusa koji nisu bili pod utjecajem alkohola. Po vrstama nesreća radilo se o slijetanjima autobusa, a do nesreća je došlo radi neprilagođene brzine kretanja i iznenadnog kvara vozila. 

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je na državnim cestama broj 2 (11), državnoj cesti 20 (4) i državnoj cesti 41 (5). Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih vozila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, od 9. do 15. listopada, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.

Prilikom pojačanog nadzora, pozornost će biti posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, posjedovanja valjane vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.

Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih vozila i autobusa na državnim cestama, te autobusa kojima se organizirano prevoze djeca. Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.



Stranica