Najava preventivno-represivnih akcija nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača

Foto: Ilustracija

Tijekom devet mjeseci ove godine Postaja prometne policije Koprivnica zabilježila je 226 prometnih nesreća, od čega prometnu nesreću s poginulom osobom, 98 nesreća s ozlijeđenim osobama i 127 s materijalnom štetom, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, 19 je teško i 103 osobe lakše ozlijeđene.

Od 354 vozača sudionika prometnih nesreća njih 58 bilo je pod utjecajem alkohola (16,3 posto).

Mladi vozači sudjelovali su u 35 prometnih nesreća. Kod osam mladih vozača sudionika prometnih nesreća zabilježena je nedozvoljena koncentracija alkohola.

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Koprivnica će danas i sutra, 20./21. listopada, provoditi preventivno - represivnu akciju „Nadzor alkoholiziranosti vozača i mladih vozača“.

Također, u prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske postaje Križevci zabilježeno je ukupno 88 prometnih nesreća, od kojeg broja su 32 prometne nesreće počinili vozači pod utjecajem alkohola. U istim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, dok su teško ozlijeđene 4 osobe a lakše njih 11. 

Obzirom da broj alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama i dalje prelazi 10 posto što za posljedicu ima povećanje broj prometnih nesreća s ozlijeđenim i smrtno stradalim osobama, ucilju povećanja stanja sigurnosti na našim prometnicama policijski službenici Policijske postaje Križevci će danas u petak dana 20./21. listopada provesti preventivo-represivnu akciju usmjerenu na nadzor vozača pod utjecajem alkohola i mladih vozača. 

Pozivamo sve sudionike u prometu na odgovorno ponašanje i poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, pri čemu ih podsjećamo da budu posebice oprezni u zonama škola.

Vozače podsjećamo da su dužni, poradi nepovoljnih vremenskih uvjeta – kiše i magle, smanjiti brzinu kretanja svog vozila, povećati razmak između vozila i upaliti svjetla na vozilu.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, te da prilagode brzinu kretanja svog vozila uvjetima na kolniku.

Vozače bicikala i pješaka podsjećamo da su se dužni kretati površinama izgrađenim za njihovo kretanje, te da noću i za vrijeme smanjene vidljivosti odnosno kišnih oborina i magle moraju biti dodatno označeni. Vozači bicikala moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom, a pješaci izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a sve kako bi ih vozači motornih vozila pravovremeno uočili.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djecu preporučamo u automobilima prevoziti na stražnjim sjedalima pravilno smještenu u odgovarajuće dječje autosjedalice i vezane sigurnosnim pojasom.

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku. Uporabu mobitela tijekom sudjelovanja u prometu ne savjetujemo niti pješacima.

Dana 21. rujna 2017. g. na području PU koprivničko-križevačke povodom obilježavanja Europskog dana bez poginulih u prometu provoditi će se pojačani nadzor prometa usmjerene na najčešće uzroke događanja prometnih nesreća i najugroženije sudionike u prometu. Ovim putem pozivamo građane da podrže provođenje Europskog dana bez poginulih u prometu  na način da polože prisegu o poštivanju prometnih propisa i pridržavaju se iste, te da snime video ili fotografiju kojom izražavaju svoju podršku provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu. 



Stranica