Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 27. do 30. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i četiri osobe lakše ozlijeđene. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 27. do 30. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i četiri osobe lakše ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u prometu, nepropisno pretjecanje i nepropisno kretanje kolnikom.

Jednu prometnu nesreću izazvala je mlada vozačica pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 176 prometnih prekršaja, od čega 32 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 37 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićena su tri vozača, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je pet mladih vozača. Radi upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje sankcionirana su dva mlada vozača, pri čemu je jedan mladi vozač – recidivista uhićen. Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 28. listopada, u 2.20 sati na otvorenom dijelu državne ceste Virje – Novigrad Podravski, kada je 21 -godišnja vozačica upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,56 promila, te izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 29. listopada, u 14.20 sati u Ulici seljačke bune u Kunovcu, kada je 53 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,75 promila.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 28. listopada, u 9.34 sati na državnoj cesti broj 41 u Velikoj Mučni, kada se 23 - godišnji vozač kretao osobnim automobilom brzinom od 124 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

U petak, 27. srpnja, od 15 do 21 sat na području PP Križevci proveden je pojačani nadzor prometa, u kojem je izvršen nadzor 38 vozača i vozila, od čega tri vozača teretnih vozila i 33 vozača osobnih automobila. Utvrđena su 24 prometna prekršaja, od čega dva prekoračenja dopuštene brzine kretanja, pet upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, dva upravljanja neregistriranim  i neosiguranim vozilima,  prelazak vozilom na suprotni prometni trak, nepoštivanje prometnog znaka, neodjavljivanje vozila nakon isteka registracije, osam nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva nepropisna korištenja mobitela. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 16.45 sati u Kalniku, kada je 29 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,34 promila.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, podsjećamo da se trebaju uvjeriti da će sigurno moći izvesti radnju vozilom u prometu, prije nego što se započnu radnju vršiti odnosno da se prije pretjecanja, uključivanja u promet, obilaženja, mimoilaženja i vožnje unazad uvjere da je cesta na dovoljnoj udaljenosti slobodna i da time neće u opasnost dovesti sudionike u prometu.

Vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika, kao i na obvezu korištenja reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Posebno ističemo nužnost poštivanja crvenog svjetla semafora i prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.

Kako nam sredinom tjedna predstoji obilježavanje Dana svih svetih sve vozače molimo da na prometnicama u zonama groblja dodatno smanje brzinu, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima i na obilježenim pješačkim prijelazima, te da poštuju prednost prolaska, ali i da budu obzirni prema pješacima i vozačima bicikala.



Stranica