Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave "Martinja"

U razdoblju od 10. (petak) do 13. studenoga (ponedjeljak) na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača. Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost biti će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

 

Foto: Ilustracija 

Tijekom deset mjeseci ove godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su 493 prometne nesreće, od čega osam nesreća s poginulim osobama i 202 nesreće s ozlijeđenim osobama.  U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 10 osoba, 45 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 216 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 118 prometnih nesreća ili 24 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola u prosjeku su prouzročili svaku petu prometnu nesreću. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 46 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 69 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale četiri osobe, teško je ozlijeđeno 18 osoba, dok je 38 osoba lakše ozlijeđeno.

Od1076 sudionika prometnih nesreća, kod 138 sudionika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu odnosno kod 13 posto sudionika prometnih nesreća utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

Pod utjecajem alkohola bio je131 vozač od ukupno 777 vozača u prometnim nesrećama odnosno prisutnost alkohola u organizmu utvrđena je kod 17 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. Svakipeti vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine policijski službenici su ostvarili 11 447  represivnih aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa, kojom prilikom su radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1685 vozača.

Najviše vozača sankcioniranih radi rečenog prekršaja, upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 0,50 do 1,00 promila – 341 vozač, a potom vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola iznad 1,50 promila – 324 vozača i od 1,01 do 1,50 promila – 309 vozača. Zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola do 0,50 promila u organizmu, sankcioniran je 71 mladi vozač. zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je 613 vozača bicikala.

Tijekom prošlogodišnjeg „Martinja“, od 11. do 14. studenoga 2016. g., na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Oba vozača koji su izazvali ove prometne nesreće bila su pod utjecajem alkohola. Za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 721 vozača, te sankcionirali 102 prometna prekršaja, od čega je 41 vozač sankcioniran radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Zbog upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola do 0,50 promila u organizmu sankcionirana su dva vozača, radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola od 0,50 do 1,00 promila u organizmu sankcionirano je 15 vozača, radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola od 1,00 do 1,50 promila u organizmu sankcionirano je 14 vozača, dok je zbog upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola većima od 1,50 promila u organizmu sankcionirano devet vozača. Vozilima je pod utjecajem alkohola upravljalo je pet mladih vozača.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do otrježnjenja smješten je bio jedan vozač, dok su četiri vozača bila uhićena. Protiv dva uhićena vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

Kako nam tijekom vikenda predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „kršenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača, te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Obzirom na gore rečeno, molimo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića, a posjeduju valjane vozačke dozvole. Mladih vozačima, ali i svima koji će u društvu prijatelja proslaviti „Martinje“, savjetujemo korištenje instituta „dogovornog vozača“ odnosno da se jedna osoba u društvu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu odredi za vozača. „Dogovorni vozač“ neće konzumirati alkoholna pića i upravljati će vozilima. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića molimo da u objektima u kojim su prisustvovali proslavama „Martinja“, kao što su hoteli i klijeti u vinogradima, ukoliko ta mogućnost postoji, i prenoće.

U razdoblju od 10. (petak) do 13. studenoga (ponedjeljak) na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača. Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa posebna pozornost biti će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica