Održan Okrugli stol - Važnost razvoja sustava podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 7. studenoga, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici održan je Okrugli stol u organizaciji udruge „Hera“ iz Križevaca, udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava i Policijske uprave koprivničko-križevačke, tematike „Važnost razvoja sustava podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja“. 

Svrha održanog okruglog stola bilo je ukazati na potrebu razvijanja i jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima, prikazati dosadašnja postignuća i poduzete mjere na područjima promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, kao i umrežavanje organizacija i institucija civilnog društva koje se u svom radu zalažu za promicanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja.U prvom dijelu, obratila se Marina Švagelj Jažić, voditeljica projekta „Podrška žrtvama i svjedocima“, predsjednica udruge „Hera“, prigodom je još jednom istakla važnost samog projekta, kao i način realizacije istog, uložena sredstava, te područje djelovanja. Glede svrhe i ciljeva projekta, istakla je informiranje žrtava o njihovim pravima te osiguravanje psihosocijalne podrške žrtvama te pravno savjetovanje žrtava i svjedoka kaznenih djela u našoj županiji kako bi se ublažila daljnja viktimizacija žrtava.

Nadalje, razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima u našoj županiji, isto tako pružanje emocionalne podrške svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji, kao i informiranje žrtava o njihovim pravima te osiguravanje psihosocijalne podrške žrtva i pravno savjetovanje. Ciljana su skupina žrtve i svjedoci kaznenih djela te žrtve nasilja i po potrebi članovi njihovih obitelji, žrtve u prekršajnom ili kaznenom postupku, te osobe koje nisu prijavile kazneno djelo zbog strana, nelagode, nesigurnosti ili nepovjerenja u  institucije. Krajnji su korisnici – institucije sustava, građani.

Također je predočila rezultate – aktivnosti projekta do sada: 

  • Savjetodavni rad putem telefona od ponedjeljka do petka od 8-16 sati ili direktno u uredu – 51 podrška za 30 korisnika,
  • Senzibiliziranje građana na podršku žrtvama i svjedocima – 2 javne akcije i 5 radio emisija,
  • Zagovaranje za uspostavu učinkovitije podrške žrtvama i svjedocima – tematska sjednica Međuresornog županijskog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te okrugli stol,
  • Angažiranje volonterski i edukacija istih za pružanje podrške – 4 volonterke – 480 sati.

O ulozi sudova u razvoju sustava prava i podrške za žrtve i svjedoke, obratila se predsjednica Općinskog suda u Koprivnici, Lidija Vuljak. Predsjednica je navela kako je izuzetno bitno da institucije koje rade srodan posao, odnosno rade sa žrtvama, budu uvezane, da žrtve budu pravovremeno informirane o pravima, također da se izbjegava sekundarna viktimizacija, kao i da je vrlo važno da građani budu dobro informirani , općenito o svojim pravima, te da im budu dostupni promo materijali, sve informacije, na dostupan i prijemćiv način. 

Potom se prisutnima obratila policijska službenica Ureda načelnika, članica tima za pomoći podršku žrtvama, te istakla kako je ovaj hvalevrijedan projekt izuzetna prilika da sve institucije djeluju maksimalno uvezano te da se međusobno nadopunjujemo i razvijamo suradne odnose. Tako je udruga „Hera“ već drugu godinu uključena u proces Dopunskog stručnog usavršavanja za policijske službenike ove PU, upravo sa predmetnom tematikom, vezano uz žrtve kaznenih djela i prekršaja te senzibiliziranje policijskih službenika za rad sa žrtvama, empatija, psihološki aspekti, tehnike opuštanja, komunikacije i dr. Nadalje, istaknuta je problematika, najzastupljenija, statistički gledano, u vezi žrtava obiteljskog nasilja, kako s prekršajnog, tako i kaznenog aspekta.

Predstavljeni su preventivni projekti Policijske uprave koprivničko-križevačke, te se isti sami po sebi dotiču problematike žrtava (obiteljsko nasilje, prijetnje, krađe i dr.), te potreba da zajednica bude upoznata sa istima, kao i načinom rada budući su građani , djeca, potencijalne žrtve, odnosno jesu i počesto nam se obraćaju nakon provedenih edukacija.

Policijska službenica napomenula je da u okviru PU koprivničko-križevačke postoji posebno uređena prostorija za razgovor sa žrtvama kaznenih djela i prekršaja (većinom žrtve obiteljskog nasilja, seksualnog nasilja), te da postoje specijalizirani policijski službenici za maloljetničku delinkvenciju, kao i posebno educirani za rad sa žrtvama seksualnih delikata.

Bazirala se na rad policijskih službenika kada je potrebno upoznati žrtve određenih kaznenih djela sa njihovim pravima, te da postoje posebni obrasci koji se uručuju istima, kao i da se žrtve upućuju potražiti pomoć, bilo psihološku, pravo na pravnu pomoć, nadoknadu novčane štete i dr. Na kraju, obratili su se izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja, Miran Špek, te Maja Stahan, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. 

Nacionalni pozivni centar je osnovan 16. srpnja 2013.g., dok je njegov djelokrug: informiranje o pravima, pružanje emocionalne podrške, pružanje praktičnih informacija, upućivanje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva. Što se tiče statistike – od 16. srpnja 2013. – do 31.10 2017.g. zaprimljeno je 5809 poziva.



Stranica