"NISI SAM": Predavanja djeci i roditeljima u Novigradu POdravskom

U Osnovnoj školi „Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom 6. studenoga održana je edukacija četrdesetak roditelja učenika 5. do 8. razreda, a 8. studenoga i edukacija 17 učenika šestog razreda. 

Foto: Ilustracija

U Osnovnoj školi „Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom 6. studenoga održana je edukacija četrdesetak roditelja učenika 5. do 8. razreda, a 8. studenoga i edukacija 17 učenika šestog razreda.

Edukaciju temeljenu na preventivnom projektu "NISI SAM" održali su policijski službenici Ureda načelnika.

S roditeljima i djecom razgovarano je o vršnjačkom nasilju i opasnostima  Interneta i društvenih mreža.

Upozoreni su na opasnosti da djeca ostavljaju osobne podatke na društvenim mrežama i da nisu poučeni o sigurnosnim postavkama, odnosno da dob djece i neiskustvo mogu dovesti do potencijalnih opasnosti. Djeca imaju velik broj prijatelja na društvenim mrežama, a trebali bi izbrisati kao prijatelje sve osobe koje ne poznaju. Predočeni su brojni primjeri iz prakse, te iz medija, sve vezano uz predatore na društvenim mrežama, krađu osobnih podataka, kao i činjenicu da je u današnje vrijeme djeci najvažnije kakav status imaju na društvenim mrežama. Na taj način se vrednuju, koliko dobiju „lajkova“ za pojedine fotografije, objavljuju sadržaje, a da im nije poznato u sigurnosnim postavkama tko iste sadržaje može vidjeti.

Istaknuto je da se djeca i „grupiraju“ na društvenim mrežama, te ponekad neprimjereno dopisuju, izruguju nekom djetetu, što u konačnici može dovesti do nehajnog činjenja kaznenih djela, te bi roditelji trebali sa djecom pričati, znati koje društvene mreže koriste, tko su njihovi prijatelji na istima, te koje sadržaje objavljuju. Roditelji su poučeni na koji način mogu zatražiti roditeljsku zaštitu na Internetu, kako se ona određuje, koje su im mogućnosti, kako bi ograničili djeci vrijeme koje provedu na društvenim mrežama, a isto tako da kontroliraju koje video igrice djeca igraju jer one koje su sa izrazitim elementima nasilja nikako nisu primjerene njihovoj dobi.

Djeca u današnje vrijeme imaju i računala i „pametne telefone“, dostupan im je Internet, a roditelji često znaju manje o društvenim mrežama od djece tako da je potreban zajednički pristup škola-policija-roditelji kako bismo učinili što je u mogućnosti da zaštitimo djecu.



Stranica