Tjedna informacija za 27. studenoga do 3. prosinca 2017.g.

STANJE KRIMINALITETA

U proteklom tjednu zabilježeno je 21 kazneno djelo, od kojih 13 kaznenih djela općeg kriminaliteta, dva kaznena djela zlouporabe opojnih droga i šest kaznena djela maloljetničke delikvencije

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 21 kazneno djelo, od kojih 13 kaznenih djela općeg kriminaliteta, dva kaznena djela zlouporabe opojnih droga i šest kaznena djela maloljetničke delikvencije. Kazneno je prijavljeno 12 osoba.

 

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Protiv javnog reda i mira zabilježen je prekršaj tučnjave. Prekršajno su prijavljene tri osobe.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s poginulom osobom, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Smrtno je stradala vozačica osobnog automobila, teško je ozlijeđen vozač osobnog automobila, a lakše vozač osobnog automobila, biciklistkinja, dva vozača teretnih vozila i dva putnika u osobnim automobilima.   

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na prometnom sredstvu. Nije bilo ozlijeđenih osoba,  a materijalna šteta cijeni se na oko 35.000 kuna. 

OSTALI DOGAĐAJI 

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu 

Vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača. 

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. 

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika, kao i na obvezu korištenja reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica