U subotu akcija usmjerena na najčešće uzročnike stradavanja u prometu

U cilju povećanja broja vozača koji poštuju prometne propise, a sve kako bi se građanima u predstojeće blagdansko vrijeme osigurao najviši stupanja sigurnosti cestovnog prometa, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u subotu, 23. prosinca, od 11 do 13 sati provesti će se preventivno-represivna akcija usmjerena na najčešće uzroke stradavanja u prometu.

Foto: Ilustracija  

Tijekom jedanaest mjeseci ove godine, na području Policijske postaje koprivničko-križevačke zabilježene su 532 prometne nesreće od čega devet nesreća s poginulim osobama i 217 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 11 osoba, teško je ozlijeđeno 50 osoba, a lakše je ozlijeđene 233 osobe.   

U pet prometnih nesreća s poginulim osobama (55 posto prometnih nesreća s poginulim osobama) uzrok događanja istih bila je brzina. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće s poginulim osobama (44 posto prometnih nesreća s poginulim osobama). Valja istaknuti da je u tri nesreće brzina bila povezana s utjecajem alkohola. Sigurnosni pojas nisu koristili smrtno stradali vozač teretnog vozila i putnik u teretnom vozilu, te vozač osobnog automobila.

U cilju povećanja broja vozača koji poštuju prometne propise, a sve kako bi se građanima u predstojeće blagdansko vrijeme osigurao najviši stupanja sigurnosti cestovnog prometa, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u subotu, 23. prosinca, od 11 do 13 sati provesti će se preventivno-represivna akcija usmjerena na najčešće uzroke stradavanja u prometu.

Tijekom provedbe akcije policijski službenici će na državnim cestama na kojima je zabilježen veći broj prometnih nesreća s poginulim osobama vršiti nadzor poštivanja prometnih propisa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti poštivanju zakonskih odredbi koje se odnose na upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanje ograničenja brzine kretanja, te korištenje sigurnosnog pojasa, zaštitne kacige i mobitela.

U provedbu rečene akcije, uključiti će se saborski zastupnik g. Željko Lacković, gradonačelnik Grada Koprivnice g. Mišel Jakšič, općinski načelnik Općine Virje g. Mirko Perok i općinski načelnik Općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak. 

Lokacije na kojima će biti spomenute osobe iz javnog života su:

- Koprivnica,Reka, Ulica Stjepana Radića, parkiralište kod mjesnog groblja, državna cesta broj 41 (priključiti će se gradonačelnik Grada Koprivnice g. Mišel Jakšić).

 - Šemovci, Ulica Stjepana Radića, državna cesta broj 43, (priključiti će se  načelnik općine Virje g. Mirko Perok i saborski zastupnik Željko Lacković).

- Novi Glog – državna cesta broj 28, (priključiti će se načelnik općine Sv. Ivan Žabno g. Nenad Bošnjak). 

Tijekom preventivno-represivne akcije vozači zatečeni u kršenju prometnih propisa adekvatno će se sankcionirati, dok će se vozači koji poštuju prometne propise prigodno nagraditi.

Ovim putem vozače, osim mladih vozača i „vozača profesionalaca“, podsjećamo da je dozvoljena koncentracija do 0,50 promila alkohola u organizmu, te vozačima, ponovno, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe odnosno pozivamo sve koji u društvu izlaze da koriste institut tzv.  „dogovornog vozača“. Za poseban oprez molimo mlade vozače, za koje dopuštena koncentracija alkohola u organizmu iznosi 0,00 g/kg, te osobe starije životne dobi. 

Također, sve vozače podsjećamo na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja izraženih pomoću prometnih propisa i prometnih znakova. Kako se tijekom  23. prosinca na prometnicama očekuje veća frekvencija vozila, a time i nešto sporije odvijanje prometa, vozače molimo da uspore, povećaju međusobni razmak i izbjegavaju „ulijetanja u škare“ prilikom pretjecanje vozila.

Podsjećamo da su sve osobe u motornim vozilima dužne koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve odnosno da sigurnosnim pojasom u vozilima moraju biti vezani vozač, suvozač i putnici na stražnjim sjedalima. Djeca se u vozilima moraju prevoziti u adekvatnim dječjim sjedalicama, pričvršćenim sukladno uputi proizvođača, i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice. Vozači i putnici na mopedima i motociklima dužni su koristiti, pravilno pričvršćenje, homologirane motociklističke kacige. Djeca do 16. godine života moraju za vrijeme kada upravljanju biciklom na cesti na glavi imati zaštitnu biciklističku kacigu.

Uporaba mobitela tijekom sudjelovanja u prometu predstavlja distrakciju za vozača i za pješaka jer odvlači pozornost s prometnice. Stoga ne preporučujemo uporabu mobitela tijekom sudjelovanja u prometu. Vozači motornih vozila mogu koristiti mobitel jedino ukoliko posjeduju napravu za njegovo korištenje bez upotrebe ruku odnosno pomoću tzv. „hands free“ uređaja. Osim mobitela, ne smiju se koristiti niti mp3, mp4 i slični uređaji jer imaju isti negativni utjecaj na sudionike u prometu, posebice vozače bicikala i pješake.



Stranica