Oprezno u prometu u uvjetima magle

Poradi guste magle uvjeti vidljivosti su smanjeni, a kolnici su mokri i klizavi, što predstavlja nepovoljne uvjete za normalno odvijanje prometa.

Foto: Ilustracija

Poradi guste magle uvjeti vidljivosti su smanjeni, a kolnici su mokri i klizavi, što predstavlja nepovoljne uvjete za normalno odvijanje prometa.

Kako bi se u ovim uvjetima izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u prometu, molimo sve vozače da na svojim vozilima upale svjetla. Vozače bicikala podsjećamo da i oni u uvjetima smanjene vidljivosti moraju upaliti svjetla na biciklima.

Bicikliste podsjećamo da trebaju biti  dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom odnosno reflektirajućom materijom, a pješake da trebaju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. I jedna i druga kategorija sudionika u prometu mora se s povećanim oprezom kretati nogostupom i biciklističkim stazama, te se posebno oprezno uključivati u promet i prelaziti cestu.

Vozače motornih vozila molimo da ne upravljaju vozilima brzinama iznad dopuštenih odnosno da zbog smanjene vidljivosti smanje brzinu kretanja svojih vozila posebice kada se približavaju raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima. Poradi loše vidljivosti, ne savjetujemo pretjecanje drugih vozila. Vozače molimo za povećan oprez prilikom vožnje unatrag i uključivanja u promet.

Zasebno ističemo važnost poštivanja prednosti prolaska na raskrižjima, posebice poštivanje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“, i crvenog svjetla semafora.

Niti jednom sudioniku ne savjetujemo da u prometu sudjeluje nakon konzumacije alkoholnih pića. Ujedno sve sudionike molimo da ne koriste mobitele za vrijeme kada sudjeluju u prometu. Sve vozače i putnike motornih vozila molimo da koriste postojeće sigurnosne pojaseve, te da djecu prevoze pravilno smještenu u dječje autosjedalice.



Stranica