Oprezno u prometu!

Tijekom predstojećeg vikenda očekuju se niske temperature i oborine u vidu kiše, ledene kiše, susnježice i snijega, a što će utjecati na sigurnost i protočnost prometa na cestama. 

 

Foto: Ilustracija 

Tijekom predstojećeg vikenda očekuju se niske temperature i oborine u vidu kiše, ledene kiše, susnježice i snijega, a što će utjecati na sigurnost i protočnost prometa na cestama. 

Podsjećamo voza da je na mokrim i skliskim kolnicima nužno povećati razmak između vozila, kako  kod kočenja ne bi došlo do prometnih nesreća prilikom vožnje u slijedu obzirom da na mokrim i klizavim kolnicima zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku. Također, vozačima savjetujemo izbjegavanje pretjecanja vozila, naglih i iznenadnih zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera. Napominjemo, da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.  

Prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila, jer u takvim uvjetima, pneumatici na vozilu ne ostvaruju valjanu hvatljivost s kolničkom površinom, radi čega dolazi do proklizavanja i gubitka nadzora nad vozilom. Sve sudionike u prometu molimo za postupanje sukladno značenju prometnih znakova, a posebice onih kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja. 

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Policijski službenici će tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama u sklopu nadzora vozila vršiti i nadzor korištenja zimske opreme, te da li je vozilo očišćeno od snijega i leda. Vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati će se iz prometa.  Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima ne koriste mobitele. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te na iste apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu vode računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.   

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Pješake podsjećamo da noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. 

Apeliramo na vozače bicikala da u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg i led na kolniku pridonose velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećavaju mogućnost pada i teškog ozljeđivanje vozača bicikla. Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće, reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće materije. 



Stranica