Teže ozlijeđena biciklistkinja

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom, te prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Nesreća s ozlijeđenom osobom zabilježena je oko 15.45 sati u Sigecu na raskrižju u Ulici Matije Gupca, kada je vozačica rođena 1967. godine upravljala biciklom i oduzela prednost osobnom automobilu VW koprivničke registracijske oznake kojim je upravljao vozač rođen 1975. Osobni automobil je naletio na biciklistkinju, koja je odbačena pala na tlo i teže je ozlijeđena.

Vozači nisu bili pod utjecajem alkohola.

Protiv vozačice bicikla biti će podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Koprivnici.

 

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – budite oprezni

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Prilikom skretanja potrebno je pogledom preko ramena provjeriti da se to može učiniti te potom dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno.

Nikada se ne smije prilikom prelaska ceste voziti bicikl na obilježenom pješačkom prijelazu.

Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti koristite reflektirajuće prsluke ili biciklističku reflektirajuću odjeću, te ispravna propisana svjetla – prednje bijelo i stražnje crveno.

Djeca do 16 godina starosti prilikom upravljanja biciklom moraju nositi zaštitnu kacigu na glavi.



Stranica