Oprezno u prometu tijekom predstojećeg vikenda i tjedna

Tijekom predstojećeg vikenda, sukladno vremenskim prognozama, očekuje se nastavak nepovoljnih vremenskih uvjeta u vidu niskih temperature i snježnih oborina. Uslijed čega će kolnici biti prekriveni snijegom, a nije isključena ni pojava poledice.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Tijekom predstojećeg vikenda, sukladno vremenskim prognozama, očekuje se nastavak nepovoljnih vremenskih uvjeta u vidu niskih temperature i snježnih oborina. Uslijed čega će kolnici biti prekriveni snijegom, a nije isključena ni pojava poledice. 

Kako ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama odnosno kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća  i stradavanje osoba u prometu na cestama na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, molimo sve sudionike u prometu, a posebice vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. Vozače podsjećamo da su tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama dužni koristiti zimsku opremu, te da moraju očistiti snijeg i leda s vozila prije početka vožnje, posebice s krova, svih stakala i svjetala na vozilu. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.  Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta na cestama policijski službenici će vršiti pojačan nadzor korištenja zimske opreme, te će vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati će se iz prometa. 

Naglašavamo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku, te kolniku prekrivenom ledom i snijegom potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila, a posebice na opasnijim dijelovima cesta (oštri zavoji, prijevoji, nadvožnjaci, raskrižja i dr.) kako ne bi došlo do proklizavanja vozila, gubitka nadzora nad vozilom i slijetanja vozila van ceste ili prelaska vozila na suprotni prometni trak. Vozače molimo da ne pretječu druga vozila, te da poštuju pravila o međusobnom mimoilaženju vozila na cesti. 

Ističemo da vozila službi za održavanje prometnica kada vrše radove na osiguranju prohodnosti cesta (ralice prvenstveno) ne treba pretjecati.  

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme snježnih i kišnih oborina budu dodatno označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.  

Vozačima bicikala ne savjetujemo sudjelovanje u prometu za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama, te im skrećemo pozornost da ukoliko u takvim uvjetima sudjeluju u prometu ne koriste kišobrane jer u tom slučaju nemaju dobru preglednost, a i onemogućavaju vozačima koji im dolaze u susret da ih pravovremeno uoče jer kišobrani zaklanjanju reflektirajuću odjeću odnosno prsluke ili drugu reflektirajuću materiju. Vozači bicikala noću i tijekom kišnih i snježnih padalina, te magle moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću odnosno reflektirajuću materiju, te da na vozilima moraju imati upaljena svjetla. 

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, a uslijed nastupa nepovoljnih vremenskih prilika taj, ionako veliki rizik, dodatno se povećava.  

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače i osobe starije životne dobi. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Ujedno, skrećemo pozornost na poštivanje prometnih znakova na raskrižjima, te na poseban oprez i poštivanje propisa prilikom uključivanja vozilima u promet s ne prometnih površina, prilikom vožnje unazad, skretanja ili prestrojavanja vozila. 

Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne koriste mobitele jer je to distrakcija vozača koja negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa.



Stranica