Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Utvrđeno je 90 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 2. do 5. ožujka, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama. 

U nesrećama su ozlijeđene dvije osobe, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena, a jedna lakše. Prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom izazvao je vozač pod utjecajem alkohola. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (3)  i zakašnjelo uočavanja opasnosti. 

Utvrđeno je 90 prometnih prekršaja, od čega 18 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 13 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.           

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva bio je smješten jedan vozač, dok su četiri vozača bila uhićena. Protiv jednog  vozača proveden je žurni prekršajni postupak. Tijekom vikenda radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača (od 0,51 do 1,00 – 1 i preko 1,50 g/kg -1).  Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača osobnog automobila utvrđena je u nedjelju, 4. veljače, u 3.50 sati u Ulici Josipa Vargovića u Koprivnici, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,56 promila. 

Najveća koncentracija alkoholau nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 4. ožujka, u 18 sati u Ulici kralja Tomislava u Peterancu kada je 54 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,30  promila. 

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 2. ožujka, u 13.28 sati na državnoj cesti broj 41 u mjestu Velika Mučna, kada se 46 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 121 kilometar na sat iako je na rečenom dijelu državne ceste brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat. 

 Dobro je podsjetiti  

Oprezno u prometu 

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da alkohol smanjuje vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Podsjećamo vozače da su kolnici mokri i skliski, te da će sukladno vremenskim prognozama takvi biti do kraja tjedna, te da je nužno povećati razmak između vozila i smanjiti brzinu kretanja vozila. Kako  prilikom zaustavljanja ili prilikom vožnje u koloni ne bi došlo do prometnih nesreća obzirom da na mokrim i klizavim kolnicima zaustavni put traje višestruko dulje nego na suhom kolniku. Također, vozačima savjetujemo izbjegavanje pretjecanja vozila, naglih i iznenadnih zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera.

Za vrijeme mokrih i klizavih kolnika za poseban oprez molimo vozače koji prometuju dionicom državne ceste broj 41 od Sokolovca do Carevdara  i dionicom državne ceste broj 43 od Đurđevca do Hampovice, obzirom da se na rečenim dionicama državnih cesta u vrijeme nepovoljnog stanja kolnika bilježi veći broj prometnih nesreća.  

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obavezno poštivanje prometnih znakova i propisa, a posebice prometnih znakova i pravila koji se odnose na pravo prednosti prolaska. Vozače motornih vozila molimo da prilagode način upravljanja svojim vozilima prilikom približavanja obilježenim pješačkim prijelazima kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake.

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.

Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i traka, te na dodatno označavanje noću i u vrijeme smanjene vidljivosti tijekom noćnih sati i tijekom smanjene vidljivosti u vidu korištenja reflektirajuće biciklističke odjeće, reflektirajućih prsluka ili druge reflektirajuće materije, kao i na vožnju s upaljenim svjetlima tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti.   

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme   smanjene vidljivosti. Na pješake apeliramo da se nepotrebno ne zadržavaju na kolnicima, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sigurno prijeći.

Svi vozači i putnici motornih vozila moraju koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Djecu je potrebno prevoziti u adekvatno smještenim autosjedalicama vezane sigurnosnim pojasevima. Pješacima i vozačima ne preporučamo korištenje mobitela i sličnih uređaja koji skreću pozornost s prometnice.



Stranica