Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, od 12. do 18. ožujka, provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. 
 

Foto: Ilustracija 

Tijekom prva dva mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 86 prometnih nesreća, od čega 31 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradalo je 47 osoba pri čemu je pet osoba teško ozlijeđeno, dok su 42 osobe lakše ozlijeđene. 

Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 147 osoba, a koristilo ga je 110 osoba ili 75 posto.  Od sedmero djece koja su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih petero ili 71 posto. Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca ove godine u nadzoru prometa sankcionirali 2465 prometnih prekršaja od čega 457 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 23 prekršaja nepravilnog prijevoza djece u vozilima. 

Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama, te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, od 12. do 18. ožujka, provoditi će se pojačani nadzor  korištenja sigurnosnog pojasa. 

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima. 

Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. Napominjemo da se djeca niža od 150 centimetara u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila. 

Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica