Koprivnica: „Nadzor mladih vozača i vozača bicikla, te korištenja opojnih sredstava

Foto: Ilustracija

Tijekom prva dva mjeseca 2018. godine na području Postaje prometne policije Koprivnica zabilježeno je 57 prometnih nesreća, od čega 17 s ozlijeđenim osobama i 40 s materijalnom štetom, u kojima su dvije osobe teže i 22 lakše ozlijeđene.

U tim prometnim nesrećama sudjelovalo je 126 sudionika, od kojih je 18 ili 14,3 posto bilo pod utjecajem alkohola.

Mladi vozači motornih vozila (15. do 24. godine života) prouzročili su pet prometnih nesreća. Najčešće vrste prometnih nesreća koje su prouzročili mladi vozači bile su nepropisne radnje u prometu. Od ukupno pet mladih vozača sudionika prometnih nesreća jedan je bio pod utjecajem alkohola.

Vozači bicikla sudjelovali su u četiri prometne nesreće, od kojih su tri prometne nesreća s ozlijeđenim osobama. U njima je jedna osoba teško, a dvije osobe lakše ozlijeđene. Od četiri vozača bicikla sudionika prometnih nesreća jedan je bio pod utjecajem alkohola.

Kako bi se smanjio broj mladih vozača i broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu Postaja prometne policije Koprivnica u subotu na nedjelju, 17./18. ožujka, provoditi će preventivno - represivnu akciju „Nadzor mladih vozača i vozača bicikla, te korištenja opojnih sredstava (alkohol,droge)“.

 

Dobro je posdjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.


 



Stranica