Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda: Upravljao zapregom s 3,30 promila

Tijekom porteklog vikenda na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. U ovim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je pet vozača.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 27. do 29. travnja, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. U ovim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je pet vozača.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, nepropisno okretanje, nepropisno kretanje kolnikom i nepropisno prelaženje kolnika.

Policijski službenici sankcionirali su 170 prometnih prekršaja, od kojih 30 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 60 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača, a četiri vozača su i uhićena. Protiv dvojice provedeni su žurni prekršajni postupci, a jednom je vozaču određeno zadržavanje u zatvoru u Bjelovaru.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je 10 mladih vozača, dok su tri mlada vozača počinili prometne nesreće.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 29. travnja, u 15.31 sat u Borovljanima, kada je 38 - godišnji vozač upravljao zapregom pod utjecajem alkohola od 3,30 promila.

Najveća brzina zabilježena je u nedjelju, 29. travnja, u 14.58 sati u Vlaislavu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 111 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače pozivamo na poštivanje prometnih pravila i propisa, da ne započinju rizične radnje vozilom kao što je pretjecanje na nepreglednim mjestima, pretjecanje kolone vozila i slično, da ne konzumiraju alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju,  da prilagode brzinu uvjetima na cestama i stanju na kolniku, te da drže potrebni razmak kada se kreću iza drugog vozila.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču. Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pravilno pričvršćena.

Također, vozače podsjećamo da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su ih dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da ju mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Roditelji, podučite svoju djecu o sigurnom kretanju u prometu i svakodnevno ih podsjetite da cesta nije mjesto za igru.



Stranica