Oprezno u prometu tijekom vikenda

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom odnosno prometnom površinom na koju se uključuje vozilom.

Foto: Ilustracija

Tijekom predstojećeg vikenda očekuju nas povoljne vremenske prilike uz kraća kišna razdoblja, te samim time i veći broj sudionika u prometu na cestama. Kako bi se događanje prometnih nesreća svelo na minimum, vozačima motornih vozila savjetujemo da prilagode brzinu kretanja vozila stanju na cestama i da poštuju ograničenja brzine kretanja u naselju i van naselja. Isto tako ih podsjećamo i na nužnost kretanja sredinom desne prometne trake odnosno na držanje vozila na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika, te na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi došlo do prelaska vozila na suprotni prometni trak i udara u vozilo koje dolazi u susret.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom odnosno prometnom površinom na koju se uključuje vozilom.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i pridonosi događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba. Sve vozače mlađe do 24 godine podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za mlade vozača dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da  poštuju prometne propise i prometne znakove kojima se regulira brzina kretanja vozila, te da vode računa da brzinu kretanja svojih vozila usklade sa stanjem i uvjetima na kolniku, gustoćom prometa  i karakteristikama ceste (zavoj, prijevoj, raskrižje, pješački prijelaz i dr.), da se kreću uz desni rub kolnika, te da prilikom vožnje u zavojima ne „sijeku zavoje“, da se kreću u koloni jedan iza drugoga, ako voze u skupini, da ne voze slalom između vozila odnosno da izbjegavaju „škare“, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima.

Ujedno, ostale vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu i apeliramo na njih da povećaju svijest o prisutnosti vozača mopeda i motocikala na cestama. Za poseban oprez vozače ostalih motornih vozila (osobnih automobila, teretnih automobila, traktora, autobusa i dr.) molimo prilikom uključivanja u promet, skretanja ili prolaska kroz raskrižja.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, te da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom odnosno izvorom svjetlosti.

Pješacima i biciklistima napominjemo da kad se približavaju prijelazu ceste preko željezničke pruge, nužno je poštivanje svjetlosno - zvučne signalizacije (ne prelaziti preko željezničke pruge kada su spušteni branici ili polubranici ili svjetlosno-zvučna signalizacija). Padu s bicikla može pridonijeti i razgovaranje na mobitel, slušanje muzike ili pisanje sms poruka, čime se pridonosi nestabilnosti vozila i vozača, smanjuje se pažnja i povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći. Isto tako, pješaci koji koriste mobitel prilikom kretanja u prometu, posebice prilikom prelaska kolnika, nisu dovoljno usmjereni na prometnu situaciju oko njih, čime se povećava mogućnost događanja prometne nesreće. Pješaci i vozači bicikla - ne koristite mobitele tijekom sudjelovanja u prometu na cestama, radije se zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.

Podsjećamo vozače i putnike u motornim vozilima da koriste sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta, a djecu u automobilima da prevoze na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica