Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - upravljala vozilom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila

Tijekom vikenda, od 1. do 3. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Do prometnih nesreća došlo je zbog oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 1. do 3. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Do prometnih nesreća došlo je zbog oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad.

Sankcionirano je 99 prometnih prekršaja, od čega 11 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 41 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, devet nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozača, dok je jedan vozač uhićen.

Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcioniran je jedan mladi vozač. Jedan mladi vozač zatečen je u prekoračenju dopuštene brzine kretanja.  Naime, u subotu, 2. lipnja, u 3.20 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu 18 - godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom brzinom od 89 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 2. lipnja, u 3.20 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Koprivnici, kada je 47 - godišnja vozačica  upravljala osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,44 promila. Vozačica je isključena iz daljnjeg prometovanja.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 1. lipnja, u 10.33 sati na DC 20 u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 97 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu molimo za povećan oprez, te za poštivanje prometnih pravila i znakova.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag, skretanje i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale sudionike u prometu odnosno na siguran način.

Podsjećamo da se vozači osobnih i teretnih automobila, traktora i autobusa trebaju kretati sredinom desne prometne trake, dok se vozači mopeda i motocikala trebaju kretati što bliže desnom rubu kolnika vodeći računa da ne zahvate desnu bankinu kako ne bi sletjeli sa ceste.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Kako nas prema vremenskim prognozama, tijekom tjedna očekuju povremeni kišni pljuskovi uslijed kojih se na kolnicima očekuje veća količina vode, molimo sve vozače da za vrijeme kišnih oborina smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“, te da prilikom skretanja na ravnom dijelu prometnica propuste vozače koji im dolaze u susret, te da poštuju prometna pravila kojima se regulira prednost prolaska.

Kako su dnevne temperature u porastu apeliramo na sve vozače da žeđ ne gase alkoholnim pićima odnosno da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo korištenje usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti, pješaci trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama te da se prije prelaska kolnika na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko ceste trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu. Podsjećamo vozače bicikala da nogostupi i obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklista već kretanje pješaka, te da su dužni sići s bicikala i kretati se pješice.
 
Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost.

Podsjećamo da će se u razdoblju od 4. do 10. lipnja 2018. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Također, prilikom nadzora prometa policijski službenici će posebnu pozornost posvetiti nadzoru brzine kretanja, nadzoru korištenja sigurnosno pojasa i dječjih autosjedalica, nadzoru propisnog korištenja mobitela, nadzoru vozača mopeda i motocikala i nadzoru mladih vozača. 



Stranica