Rezultati akcije nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga

Izvršen je nadzor 108 vozača, od čega četiri mlada vozača. Utvrđena su 23 prometna prekršaja, od kojih 11 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem, uključujući i jednog mladog vozača.

Foto: Ilustracija

Jučer, 7. lipnja, od 17 do 23 sata Policijska uprava koprivničko - križevačke provla je akciju nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Izvršen je nadzor 108 vozača, od čega četiri mlada vozača. Utvrđena su 23 prometna prekršaja, od kojih 11 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem, uključujući i jednog mladog vozača.

Radi vožnje pod utjecajem alkohola uhićen je jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 21.45 sati na Radničkoj cesti u Koprivnici, kada je 50 - godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 1,94 promila. Vozač je uhićen i protiv njega će biti proveden žurni prekršajni postupak.

U 22.43 sata u Ulici Širine u Novom Virju zatečen 17 - godišnji vozač kako upravlja bez položenog vozačkog ispita osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,18 promila.

Osim navedenih prekršaja utvrđena su dva nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava, nekorištenje zaštitne kacige, te upravljanja neregistriranim i neosiguranim vozilom.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, prometnim znakovima i vremenskim uvjetima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da  poštuju prometne propise i prometne znakove pri čemu naglašavamo upravljanje onom kategorijom motocikla za koju je vozač osposobljen, kretanje uz desni rub kolnika, da ne „sijeku zavoje“, da se u grupi kreću u koloni jedan iza drugoga, da izbjegavaju „škare“ i da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima. Zasebno naglašavamo važnost korištenja pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige za vozače i putnike na mopedima i motociklima.

Na vozače osobnih i teretnih automobila, apeliramo da prije uključivanja u promet, skretanja ili vožnje unazad provjere „mrtvi kut“ kako ne bi došlo do naleta na pješake, vozače bicikala, mopeda ili motocikala.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću budu dodatno označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.

Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom ili materijom, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima duži su koristiti postojeće sigurnosne pojaseve, a djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela i sličnih uređaja odvlači pozornost s prometnice, te stoga vozačima motornih vozila, vozačima bicikala i pješacima savjetujemo da za vrijeme kada sudjeluju u prometu ne koriste rečene uređaje.


 



Stranica