Rezultati pojačanog nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i droga

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 4. do 10. lipnja 2018. godine na području ove policijske uprave proveden je pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Izvršen je nadzor 793 vozača, te alkotestiranje njih 505. Utvrđena su 254 prometna prekršaja, od čega 46 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (jedan s koncentracijom od 0,00 do 0,50 promila, 19 od 0,50 do 1,00 promila, 13 od 1,00 do 1,50 promila i jedan s više od 1,50 promila) i jedno odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 8. lipnja, u 8.05 sati na državnoj cesti D 41 između Botova i Gotalova, kada je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,55 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 6300 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Izvršena su dva preliminarna testiranja vozača na drogu gdje je došlo do pozitivne reakcije, te su od vozača uzeti uzroci krvi i urina poradi analize na prisustvo droga u organizmu.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora uhićena su četiri vozača, dok je jedan bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su tri žurna prekršajna postupka. Dva vozača su predana na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Za vrijeme provođenja pojačanog nadzora zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.  Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Oba vozač bila su uhićena.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica