Oprezno u prometu tijekom produženog vikenda

Sukladno vremenskim prognozama tijekom predstojećeg produženog vikenda očekuju nas nepovoljni vremenski uvjeti (kiša), uslijed čega će kolnici biti mokri. Ovim putem molimo sve sudionike u prometu za dodatni oprez. 

 

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama tijekom predstojećeg produženog vikenda očekuju nas nepovoljni vremenski uvjeti (kiša), uslijed čega će kolnici biti mokri. Ovim putem molimo sve sudionike u prometu za dodatni oprez.  

Tijekom vikenda na prometnicama naše županije očekuje se i kretanje velikog broja mopeda i motocikala, te vozače motornih vozila, kao i vozače mopeda i motocikala, molimo da za vrijeme kišnih oborina dodatno smanje  brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. 

Svi vozači trebaju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.  

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Predlažemo da vozači koji su konzumirali alkoholna pića zamole drugu osobu koja nije pod utjecajem alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, da koriste usluge taxi-službe ili da ostave svoja vozila na parkiralištima i pješice se nogostupima upute kući. 

Posebno apeliramo na mlade vozače da ne precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, te ih podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati motornim vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg, te da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na ograničenja brzine kretanja i prednost prolaska. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom.  

Apeliramo na vozače i ostale sudionike u prometu, da budu koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušaju glazbu, ista neka ne bude preglasna jer neće čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirati tijekom vožnje i ne slati poruke mobitelom, radije vozilo zaustaviti na pogodnom mjestu i obaviti razgovor ili poslati poruku. 

Vozači i putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska i uključivanje u promet. 

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom, reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom oznakom.



Stranica