Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Sankcionirano je 108 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 41 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 13 nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva nepropisna korištenja mobitela.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. lipnja do 1. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj su lakše ozlijeđene tri osobe. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina, nepropisno skretanje i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Mladi vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sankcionirano je 108 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 41 prekršaj upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 13 nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva nepropisna korištenja mobitela.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač, dok su dva vozača uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 1. srpnja, u 17.45 sati u Ulici kralja Tomislava u Đurđevcu kada je 39 - godišnji vozač zatečen kako pod utjecajem alkohola od 2,76 promila upravlja biciklom.

Najveće prekoračenje brzine utvrđeno je u nedjelju, 1. srpnja, u 11.15 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici, gdje je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 118 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva  mlada vozača. U nedjelju u 5 sati na Radničkoj cesti u Koprivnici  21 - godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,42 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Ističemo i da je šest mladih vozača zatečeno u prekoračenju dopuštene brzine kretanja. Najveće prekoračenje dopuštenih brzina mladih vozača zabilježeno je u subotu, 30. lipnja, u 14.25 sati u Ulici Ivana Lepušića u Križevcima, kada je 18 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 104 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 
Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već ih molimo da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Kako nas prema vremenskim prognozama tijekom tjedna očekuju povremeni kišni pljuskovi uslijed kojih se na kolnicima očekuje veća količina vode, molimo sve vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, te na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo da prije nego izvrše radnju skretanja moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret.

Na vozače apeliramo da se prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti pješaci trebaju biti dodatno označeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom kako bi bili što vidljiviji.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama te da se prije prelaska kolnika na obilježenom prijelazu biciklističke staze preko ceste trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala noću i za vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti dodatno označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućim materijalom, te moraju imati upaljena svjetla na vozilu. Podsjećamo vozače bicikala da nogostupi i obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni za vožnju biciklista već kretanje pješaka, te da su dužni sići s bicikala i kretati se pješice.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 



Stranica