Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača tijekom vikenda

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su dva vozača, dok ih je šest uhićeno. Provedena su tri žurna prekršajna postupka, a jedan je vozač predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora.
 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisna vožnja unazad, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće, dok je mladi vozač, koji je također bio pod utjecajem alkohola, izazvao jednu prometnu nesreću.

U tom razdoblju Policijska uprava koprivničko - križevačka provodila je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“.

Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršeno je alkotestiranje 399 vozača, od čega 364 vozača osobnih automobila, 23 vozača bicikla, devet vozača teretnih vozila, dva vozača mopeda i jednog vozača motocikla.

Sankcionirana su 184 prometna prekršaja, od čega 54 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 23 prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam nepropisnih korištenja mobitela. Jedan vozač je odbio ispitivanje alkoholiziranosti, dok je kod jednog vozača utvrđen utjecaj droge.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su dva vozača, dok ih je šest uhićeno. Provedena su tri žurna prekršajna postupka, a jedan je  vozač predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 10. studenoga, u 23.50 sati na državnoj cesti DC 41 u Velikoj Mučnoj, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,28 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 10. studenoga, u 22.35 sati na državnoj cesti DC 41 u Reki kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 114 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je 11 mladih vozača (tri do 0,50 promila, pet od 0,50 do 1,00 promil, jedan od 1,00 do 1,50 promila i dva s više od 1,50 promila. Jedan mladi vozač odbio se podvrći ispitivanju prisutnosti droga u organizmu. Mladi vozači sankcionirani su i poradi prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila i nekorištenja sigurnosnog pojasa.

U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečeno je šest recidivista koji su počinili šest prometnih prekršaja (četiri upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, upravljanje prije stjecanja prava i upravljanje za vrijeme zabrane.

Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, Policijska uprava koprivničko - križevačka i nadalje će vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.


Dobro je posjetiti

Oprezno u prometu

Kako alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti i povećanja rizik od događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, na sve vozače apeliramo dan nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu noću, za vrijeme magle, kada su kolnici mokri i klizavi, kada se približavaju zavoju, prijevoju, raskrižja, pješačkim prijelazima i drugo.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično, uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli s ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake i vozače bicikala molimo da tijekom kišnih oborina i magle kada je vidljivost smanjena, te noću budu  označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom.


Pisane vijesti