Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Sve vozače i pješake molimo da se, prije nego što izvrše neku od radnji u prometu, uvjere da je mogu sigurno izvršiti ne dovodeći u opasnost sebe niti ostale sudionike u prometu. Pješake i bicikliste podsjećamo na obavezu dodatnog označavanja reflektirajućim materijama kako bi bili što vidljiviji noću, tijekom kiše i magle.


Foto: Ilustracija 
 
Od 1. do 22. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 36  prometnih nesreća od čega 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su teže ozlijeđene dvije osobe dok je lakše ozlijeđeno 20 osoba. Tijekom vikenda zabilježeno je 17 prometnih nesreća, ili 47 posto ukupno zabilježenih prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, dok je šest osoba lakše ozlijeđeno.

Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća tijekom vikenda bili su neprilagođena brzina (5), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (4), oduzimanje prednosti prolaska (2) i nepropisna vožnja unazad (2). Tijekom vikenda u studenome, vozači pod utjecajem alkohola izazvali su osam prometnih nesreća od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama. Kod pet vozača utvrđene su koncentracije alkohola veće od 1,50 g/kg, tri alkoholizirana vozača koji su nesreće izazvali su recidivisti u činjenju prometnih prekršaja. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, pri čemu je jednu nesreću izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola. 

Od 19. do 22. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, do kojih je došlo radi nepropisnog skretanja, oduzimanja prednosti prolaska, nepropisne vožnje unazad i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti. 

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg produženog vikenda, od 14  sati u petak, 23. studenoga, do 7 sati u ponedjeljak, 26. studenoga, provoditi pojačani nadzor prometa. 

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača i recidivista u činjenju prometnih prekršaja. 

Kako se tijekom vikenda najavljuje pogoršanje vremenskih uvjeta, molimo sve vozače da za vrijeme kišnih oborina i magle, kada su kolnici klizavi, smanje brzinu kretanja svojih vozila, ne pretječu druga vozila na mostovima, prijevojima, zavojima ili na obilježenim pješačkim prijelazima, povećaju međusobni razmak, poštuju prometna pravila i prometne znakove kojima se regulira prednost prolaska vozila, ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih piće već da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taksi službe ili institut tzv. „dogovornog vozača“, da ne koriste mobitele tijekom upravljanja vozilom, da oni i putnici koje prevoze koriste sigurnosne pojaseve, te da djecu prevoze u adekvatnim autosjedalicama. 

Sve vozače i pješake molimo da se, prije nego što izvrše neku od radnji u prometu, uvjere da je mogu sigurno izvršiti ne dovodeći u opasnost sebe niti ostale sudionike u prometu. Pješake i bicikliste podsjećamo na obavezu dodatnog označavanja reflektirajućim materijama kako bi bili što vidljiviji noću, tijekom kiše i magle.


Pisane vijesti