Sigurnost cestovnog prometa u devet mjeseci - 4 ubojice u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom devet mjeseci 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 443 prometne nesreće, od čega sedam prometnih nesreća s poginulim osobama i 170 s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je sudjelovala 961 osoba, a stradalo ih je 260. Smrtno je stradalo sedam osoba, 43 osobe su teško, dok je 210 osoba lakše ozlijeđeno.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća povećan je za 22 nesreće ili pet posto. Broj stradalih osoba je povećan za 44 osobe ili 20 posto. Smrtno je stradala jedna osoba više, devet je više teško ozlijeđenih osoba i 34 više lakše ozlijeđenih.

Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća bila je brzina, koja je bila uzrok događanja 89 prometnih nesreća (20 posto), u kojima su smrtno stradale tri osobe, 15 osoba je teško ozlijeđeno, a  65 osoba je lakše ozlijeđeno.

Osim brzina, nesreće su bile češće i poradi oduzimanja prednosti prolaska. Uslijed ove greške zabilježeno je 78 prometnih nesreća (18 posto), a u njima je jedna osoba smrtno stradala, šest je teško i 41 osoba je lakše ozlijeđena.

Mladi vozači izazvali su 13 posto prometnih nesreća (60 prometnih nesreća), u kojima je stradalo 36 osoba - jedan je osoba smrtno stradala, tri su teško i 32 osobe lakše ozlijeđene. U nesrećama je sudjelovalo 96 mladih vozača, od kojih je stradao njih 21 – dva teško i 19 mladih vozača lakše ozlijeđeno.

Od ukupno 674 vozača, 131 vozač (19 posto) bio je pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola bila su 22 mlada vozača (23 posto mladih vozača). Mladi vozači čine 17 posto vozača pod utjecajem alkohola.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 25 posto prometnih nesreća (112 prometnih nesreća), u kojima je stradala 71 osoba - tri osobe su smrtno stradale, 11 je teško i 57 osoba lakše ozlijeđeno.

Valja istaknuti da tri smrtno stradale osobe, vozač i putnici u osobnom automobilu, nisu koristile sigurnosni pojas.

Policijski službenici sankcionirali su 11.659 prometnih prekršaja (2017. – 10.441) sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Utvrđeno je i sankcionirano 3526 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (2017. – 2742), 1525 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (2017. – 1490), 1816 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, od čega 1712 prekršaja odraslih i 104 prekršaja nepravilnog prijevoza djece (2017. – 1054) i 342 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Kako bi se do kraja godine izbjeglo događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a uzimajući u obzir predstojeće vremenske prilike (kiša, magla i drugo) uslijed kojih će kolnici biti klizavi, sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i međusobno uvažavanje.

Podsjećamo da se rizik događanja prometne nesreće uvelike povećava konzumacijom alkoholnih pića, te se progresivno povećava što je veća količina konzumiranog alkoholnog pića. Osobama koje su konzumirale alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju motornim vozilima već da koriste usluge taksi vozila i javnog prijevoza, da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom ili da vozilo ostave pravilno parkirano na parkiralištu i nogostupom se pješice upute kući. Mladima, ali i svima ostalima koji će u društvu izaći, savjetujemo da međusobno odrede dogovornog vozača – osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja tijekom izlaska ne konzumira alkoholna pića poradi toga što upravlja vozilom.

Posebno ističemo nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja izraženih prometnim propisima i prometnim znakovima, ali i važnost smanjenja brzine odnosno prilagodbe brzine kretanja vozila u slučaju veće frekvencije vozila na cestama, povećanog broja vozač bicikala i pješaka na cestama, u zoni javnih okupljanja, približavanja opasnim zavojima, prijevojima i raskrižjima, te posebice tijekom magle i kišnih oborina.

Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, molimo da prilikom uključivanja u promet, obilaženja, pretjecanja, skretanja i vožnje unatrag vode računa, kako o svojoj, tako i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Napominjemo, da su vozači prilikom skretanja dužni uključiti odgovarajuće pokazivače smjera, a prilikom vožnje unazad dužni su uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima i svjetala semafora, a vozače da se s povećanom pozornošću približavaju raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti.
Bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i nogostupa, te obavezu dodatnog obilježavanja tijekom noćnih sati i za vrijeme smanjene vidljivosti u vidu reflektirajuće odjeće, prsluka ili materijala kako bi bili što vidljiviji. Ujedno ih molimo, da prije nego što prijeđu cestu, zastanu i uvjere se da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Na bicikliste apeliramo da ne upravljaju biciklima na nogostupima i pješačkim prijelazima.

Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače i pješake molimo da tijekom upravljanja vozilima ni na koji način ne koriste mobitele, kako ne bi sebe ali i druge doveli u opasnosti.



Pisane vijesti