Tjedna informacija za 24. do 30. rujna 2018.g.

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 11 kaznenih djela, od kojih osam kaznenih djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo maloljetničke delikvencije, kazneno djelo organiziranog kriminaliteta i kazneno djelo iz područja zlouporabe opojnih droga. Kazneno su prijavljene četiri osobe.

Razriješeno je jedno kazneno djelo iz ranijeg razdoblja, za koje su prijavljene dvije osobe. 

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih dva prekršaja drskog ponašanja, prekršaj tučnjave i prekršaj svađe i vike.  Prekršajno je prijavljeno pet osoba.  

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 13 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško je ozlijeđena vozačica bicikla, a lakše dva vozača osobnih automobila, vozač teretnog automobila i putnik u osobnom automobilu.

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu nisu zabilježeni požari i eksplozije. 

OSTALI DOGAĐAJI

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova, ali i međusobno uvažavanje. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako ne bi dovodili u opasnost sebe ali i druge sudionike u prometu. Vozačima koji imaju namjeru konzumacije alkoholnih pića, savjetujemo da  koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Vozače motocikala molimo da poštuju prometne propise, te da oni, i putnici koje prevoze, uvijek koriste pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige, te da ne vrše preinake svojih vozila u cilju pojačavanja buke motora. Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.



Pisane vijesti