Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 21. do 23. rujna, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su četiri osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno uključivanje u promet, nepropisno mimoilaženje, oduzimanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. 

Mladi vozač nisu izazvali prometne nesreće, dok su dva vozača pod utjecajem alkohola izazvala dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri vozača lakše ozlijeđeni. Jednu nesreću je izazvala vozačica pod utjecajem alkohola. Tijekom vikenda sankcionirana su 142 prometna prekršaja, od čega 27 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom vikenda jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka opojnog sredstva.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 21. rujna, u 9.30 sati na otvorenom dijelu državne ceste broj 41 između Gotalova i Gole, kada je 32 - godišnji vozač upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,39 promila izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom, slijetanje vozila s ceste, u kojoj je lakše ozlijeđen. 

U nadzoru prometa u nedjelju, 23. rujna, u 1.25 sati u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima, prilikom nadzora prometa kod 33 - godišnjeg vozača osobnog automobila utvrđena je koncentracija alkohola od 2,04 promila, što je najveća utvrđena koncentracija alkohola u organizmu u nadzoru prometa. 

Najveća brzina utvrđena je u nedjelju, 23. rujna, u 11.46 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 109 kilometara na sat iako je brzina u rečenoj ulici ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača (od 00,00 do 0,50 g/kg – 2, od 0,50 do 1,00 g/kg – 2). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 22. rujna, u 2.10 sata u Ulici kralja Tomislava u Koprivničkim Bregima kod 18 - godišnjeg vozača koji je upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 0,77 promila. Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i zbog prekoračenja dopuštenih brzina kretnja (1), nekorištenja sigurnosnog pojasa (4) i nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja (1) .

Najveće prekoračenje brzine kretanja kod mladih vozača utvrđeno je u nedjelju, 23. rujna, u 19.15 sati u Ulici Ljudevita Gaja u Virju kada je 22 - godišnji mladi vozač  zatečena kako upravlja osobnim automobilom krećući se brzinom od 83 kilometara na sat, iako je u  rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.   

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, kišnih oborina, u večernjim satima, u zoni raskrižja i pješačkih prijelaza i drugo.

Vozače podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, te, opetovano, apeliramo da se nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravlja vozilima u prometu na cesti, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.  

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera. Istovremeno, vozače podsjećamo da ne smiju parkirati svoja vozila na mjestima na kojima otežavaju normalno odvijanje prometa, u zonama obilježenih pješačkih prijelaza, na nogostupima i biciklističkim stazama, te u zoni raskrižja.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća. 

Pješake i vozače bicikala podsjećamo da su dužni za vrijeme smanjene vidljivosti uslijed kišnih oborina i noću biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom. 

Sve sudionike u prometu tijekom predstojećeg tjedna, a posebice tijekom kišnih oborina i u večernjim satima, molimo za povećan oprez u zonama osnovnih i srednjih škola, te dječjih vrtića. Posebno naglašavamo nužnost poštivanja ograničenja brzine kretanja u zoni obrazovnih ustanova, nužnost poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i poštivanje pravila vezanih uz zaustavljanje i parkiranje vozila.



Pisane vijesti