Križevci: Najava preventivno - represivne akcije u prometu

Foto: Ilustracija

U prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske postaje Križevci zabilježeno je 79 prometnih nesreća u kojima je 27 sudinika bilo pod utjecajem alkohola. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, dok je 12 osoba teško i 47 osoba lakše ozlijeđeno.

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti na prometnicama policijski službenici Policijske postaje Križevci će u subotu na nedjelju, 22./23. rujna, provesti preventivo - represivnu akciju usmjerenu na nadzor vozača pod utjecajem alkohola, mladih vozača i vozača pod utjecajem droga.

Pozivamo sve sudionike u prometu na odgovorno ponašanje i poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, te im stoga savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, kišnih oborina, u vršnim satima, u zoni raskrižja i pješačkih prijelaza i drugo.

Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno. 

Vozače motocikala molimo da poštuju prometne propise, te da oni, i putnici koje prevoze, uvijek koriste pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige i da ne „ulijeću u škare“.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.



Pisane vijesti