Rezultati Europskog dana bez poginulih u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom jučerašnjeg dana, 19. rujna, kada se provodio Europski dan bez poginulih u prometu, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Uzroci događanja ovih prometnih nesreća bili su nepropisno uključivanje u promet i nepropisna vožnja unatrag. Sudionici nesreća nisu bili pod utjecajem alkohola.

U sklopu Europskog dana bez poginulih u prometu policijski službenici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa proveli su, u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa Koprivničko-križevačke županije, Povjerenstvom za promet grada Koprivnice, Županijskom upravom za ceste Koprivničko-križevačke županije, Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Udrugom osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije, Crvenim križem Koprivnica, Autoklubom Koprivnica i Udrugom „RODA“, preventivnu akciju „Zajedno za manje stradalih u prometu“.

Policijski službenici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Udrugom roditelja „RODA“ proveli su edukativna predavanja za djecu dječjeg vrtića „Tratinčica“ u Koprivnici, te su izvršili pregled dječjih autosjedalica.

Policijski službenici PP Križevci, u suradnji s AMK Križevci, na državnoj cesti DC 22 u Gornjoj Rijeci, te policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica na županijskoj cesti 2078 u Legradu održali su info-točke „Europski dan bez poginulih u prometu“.

Cijelog dana provodio se pojačani nadzor brzine kretanja, alkoholiziranosti vozača, korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, te vozača mopeda i motocikala. Tijekom pojačanog nadzora izvršen je nadzor 114 vozača, jednog  vozača mopeda i tri vozača motocikla,  pri čemu je utvrđen 91 prometni prekršaj.

Utvrđeno je devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 21 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 36 prekršaja nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa i sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Jedan vozač  motocikla zatečen je u činjenju četiri prekršaja (prekoračenje brzine kretanja, nepoštivanje crvenog svjetla semafora, nepoštivanje značenja prometnog znaka i nepostupanje po znaku policijskih službenika). Jedan vozač osobnog automobila odbio se podvrći testiranju na prisutnost droga u organizmu.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u 16 sati u Ulici Petra Zrinskog ulici u Đurđevcu, kada je 50 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,72 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg prometovanja.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u 20.31 sat u Ulici kralja Tomislava u Križevcima kada se vozač motocikla kretao brzinom od 141 kilomatar na sat, iako je najveća dopuštena brzina kretanja u rečenoj ulici prometnim znakom ograničena na 50 kilomatar na sat.

Ističemo da tijekom Europskog dana bez poginulih u prometu na području Hrvatske nije zabilježeno smrtno stradavanje osoba u prometnim nesrećama.



Pisane vijesti