U Koprivnici provedena preventivna akcija "Zajedno za manje poginulih u prometu"

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Danas, 19. rujna, od 9 do 11.30 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici, u organizaciji Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, u sklopu obilježavanja „Europskog dana bez poginulih u prometu“, održana je preventivna akcija „Zajedno za manje poginulih u prometu“. 

Odsjek za sigurnost cestovnog prometa preventivnu akciju proveo je u suradnji s Povjerenstvom za promet grada Koprivnice, Županijskom upravom za ceste Koprivničko-križevačke županije, Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Autoklubom Koprivnica, Savjetom za sigurnost prometa Koprivničko-križevačke županije, Udrugama osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije, Crvenim križem Koprivnica i Udrugom „RODA“. 

Tijekom preventivne akcije, policijski službenici Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa prezentirali su  projekt EDWARD, propagirali poželjno ponašanje u cestovnom prometu i ukazivati na posljedice kršenja prometnih propisa. Tom prilikom građanima su uručivani letci koji se odnose na negativan utjecaj alkohola na vozača, posljedice nepropisne i neprilagođene brzine, sudjelovanje mladih vozača, pješaka i vozača bicikala u prometu, posljedicu korištenja mobitela tijekom upravljanja i posljedice nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica. Građanima su uručivane i Svečane prisege o poštivanju prometnih propisa projekta EDWARD. 

Tijekom akcije volonteri Crvenog križa grada Koprivnice prezentirali su posljedice upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola pomoću „pijanih naočala“ koje su simulirale utjecaj alkohola i droge na vozače, te su vozačima ponudili polaganje testa „Za spašavanje života ne treba vam dozvola“ pomoću kojega su građani mogli saznati da li imaju dobre prometne navike. Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ukazao je na  opasan utjecaj alkohola na vozače, ali i ostale sudionike u prometu, s posebnim naglaskom na mladim sudionicima u prometu. Djelatnici AK Koprivnica dijelili su preventivne materijale namijenjene sigurnom sudjelovanju djece u prometu. Udruga roditelja „RODA“ promovirala je korištenje dječjih autosjedalica. 

Grad Koprivnice zajedno s članovima Udruge osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije ukazivao je na posljedice nepoštivanja prometnih propisa. Preventivnoj akciji se priključi i g. Dejan Nasipak, koji je prisutne upoznao sa svojim iskustvima osobe teško stradale u prometnoj nesreći. 

Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije je u suradnji s tvrtkom „TISAK DA DA“ d.o.o. prezentirala „preventivnu prometnu signalizaciju“ odnosno svjetlosne prometne znakove i dodatnu prometnu signalizaciju pomoću koje vozači bolje uočavaju prometne znakove i postupaju po istima.

Također, među inima preventivnu akciju podržao je župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i načelnik Policijske uprave koprivničko – križevačke Vjekoslav Štimac.   



Pisane vijesti