Najava pojačanog nadzora korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija 

Tijekom osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, zabilježeno je 386 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s poginulim osobama i 31 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradalo je 220 osoba pri čemu je šest osoba smrtno stradalo, 36 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 178 osoba lakše ozlijeđene. 

Sigurnosni pojas trebalo je koristiti 630 osoba, a koristilo ga je 489 osoba ili 78 posto. Od 32 djece koja su se kao putnici prevozili u osobnim automobilima sigurnosni pojas i auto-sjedalice koristilo je njih 15 ili 47 posto. Policijski službenici su tijekom osam mjeseci ove godine u nadzoru prometa sankcionirali 10.224 prometna prekršaja od čega 1445 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima i 91 prekršaj nepravilnog prijevoza djece u vozilima. Radi nepropisnog korištenja mobitela sankcionirano je 279 vozača. 

Kako nepravilno korištenje mobitela i sličnih uređaja, te nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonose stradavanju osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja broja stradalih osoba u prometnim nesrećama, te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 17. do 23. rujna 2018. g. provoditi će se pojačani nadzor korištenja mobitela i drugih uređaja, te sigurnosnog pojasa.

Policijski službenici će nadzirati korištenje mobitela i drugih sličnih uređaja od strane vozača svih vrsta vozila odnosno kako vozača motornih vozila, tako i vozača bicikala. Ističemo da korištenje mobitela i sličnih uređaja predstavlja distrakciju vozača odnosno da korištenje takvih uređaja za vrijeme kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel ili slični uređaj ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno pomoću tzv. „hands-fee“ uređaja. 

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima. Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. 

Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila. Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela i sličnih uređaja, te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Pisane vijesti