Tjedna informacija za 9. do 15. srpnja 2018.g.

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 39 kaznenih djela od kojih pet kaznenih djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo organiziranog kriminaliteta, 13 kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga i 20 kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije. Kazneno je prijavljeno 10 osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su tri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih dva prekršaja držanja životinja bez nadzora i prekršaj svađe i vike.  Prekršajno su prijavljene tri osobe.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 17 prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća s poginulom osobom, pet nesreća s ozlijeđenim osobama i 11 nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Smrtno je stradao vozač osobnog automobila, a lakše je ozlijeđeno četvero vozača osobnih automobila, troje putnika u osobnim automobilima i vozač bicikla.       

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na građevinskom objektu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na nekoliko desetaka tisuća kuna.   

OSTALI DOGAĐAJI

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, prometnim znakovima i vremenskim uvjetima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima duži su koristiti postojeće sigurnosne pojaseve, a djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela i sličnih uređaja odvlači pozornost s prometnice, te stoga vozačima motornih vozila, vozačima bicikala i pješacima savjetujemo da za vrijeme kada sudjeluju u prometu ne koriste rečene uređaje.



Pisane vijesti