Stanje sigurnosti cestovnog prometa u polugodištu 2018.g.

Foto: Ilustracija 

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je 291 prometna nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 114 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 174 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama sudjelovalo je 647 osoba, a stradala je 161 osoba. Smrtno su stradale tri osobe, 28 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 130 osoba lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine ukupan broj prometnih nesreća povećan je za 31 nesreću ili 12 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za dvije nesreće ili 40 posto, a broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama povećan za 14 prometnih nesreća ili 14 posto. Ukupan broj stradalih osoba je povećan za 32 osobe ili 25 posto. Broj smrtno stradalih osoba smanjen je za tri osobe ili 50 posto. Povećan je broj teško ozlijeđenih osoba za sedam osoba ili 33 posto, te lakše ozlijeđenih osoba 28 osoba ili 27 posto.

Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća bila je brzina, koja je bila uzrok događanja 57 prometnih nesreća odnosno 20 posto prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće (67 posto prometnih nesreća s poginulim osobama) i 36 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su smrtno stradale dvije osobe (67 posto smrtno stradalih), 11 osoba je teško ozlijeđeno (39 posto teško ozlijeđenih), a 41 osoba je lakše ozlijeđena. Osim brzine, nesreće su bile češće i zbog oduzimanja prednosti prolaska. Uslijed ove greške, zabilježeno je 47 prometnih nesreća ili 16 posto prometnih nesreća od čega 21 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe teško ozlijeđene, a  23 osobe su lakše ozlijeđene.

Mladi vozači motornih vozila izazvali su 13 posto prometnih nesreća odnosno 39 prometnih nesreća od čega 14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su stradale 23 osobe pri čemu su dvije osobe teško ozlijeđene, a 21 osoba je lakše ozlijeđena. U nesrećama je sudjelovalo 60 mladih vozača od kojih je stradalo njih 14 odnosno teško je ozlijeđen jedan mladi vozač, dok je 13 mladih vozača lakše ozlijeđeno.

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovala su 83 vozača ili 19 posto vozača, odnosno 88 ili 14 posto sudionika prometnih nesreća. Pod utjecajem alkohola bilo je 10 mladih vozača što iznosi 17 posto mladih vozača. Mladi vozači čine 12 posto vozača pod utjecajem alkohola.

Tijekom prvog polugodišta ove godine zabilježeno je 16 prometnih nesreća  u kojima su sudjelovali pješaci (+45 %, 2017. – 11) od čega prometna nesreća s poginulom osobom (2017. – 1), 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama  i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo 15 pješaka od čega je jedan pješak smrtno stradao (2017. – 1), tri pješaka su teško ozlijeđena (-25 %; 2017. – 4) , a 11 pješaka je lakše ozlijeđeno (+57 %; 2017. – 7).

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 20 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti (-23 %, 2017. – 26) od čega 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 19 biciklista od čega je osam vozača bicikala teško ozlijeđeno (+167 %; 2017. – 3), a 11 vozača bicikala je lakše ozlijeđeno (-15 %; 2017. – 13). Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine kada je zabilježeno smrtno stradavanje jednog vozača bicikla, u dosadašnjem dijelu 2018. g. nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim vozačima bicikala. Svega tri prometne nesreće su nepropisnim sudjelovanjem u prometu izazvali pješaci, od čega su dva pješaka bila djeca.

Tijekom razdoblja siječanj – lipanj ove godine zabilježeno je devet prometnih nesreća motociklista i mopedista od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom (2017. - 1), sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (-50 %; 2017. – 14) i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je osam motociklista i mopedista od kojih je jedan vozač motocikla smrtno stradao (2017. – 1), dva vozača mopeda i jedan vozač motocikla su teško ozlijeđeni, dok su dva vozača mopeda i dva vozača motocikla lakše ozlijeđeni.

Tijekom šest mjeseci 2018. g. policijski službenici sankcionirali su 7727 prometnih prekršaja (+5 %; 2017. – 7 336) sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Sankcionirano je 2353 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja (2017. – 1 875), 1019 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (2017. – 1 065), 1 116 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (1053 prekršaja odraslih i 63 prekršaja nepravilnog prijevoza djece) i 179 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. 

Kako bi se u drugoj polovici 2018. godine izbjeglo događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama odnosno kako bi se do kraja godine zadržalo povoljno postojeće stanje sigurnosti, a uzimajući u obzir velik broj događanja tijekom ljetnih mjeseci, sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i međusobno uvažavanje. Vrućine navode vozače, ali i ostale kategorije sudionika u prometu, na konzumaciju hladnih alkoholnih pića. Upozoravamo vozače da ne konzumiraju alkoholna pića, jer alkohol u kombinaciji s visokim temperaturama izaziva pospanost i pridonosi smanjenju usredotočenosti vozača na vožnju, uslijed čega izostaje pravovremeno uočavanje opasnosti i adekvatna reakcija vozača na predstojeću opasnost što rezultira događanjem prometnih nesreća.

Podsjećamo da mogućnost događanja prometne nesreće progresivno raste povećanjem koncentracije alkohola u organizmu vozača. Osobama koje su konzumirale alkoholna pića ne savjetujemo da upravljaju motornim vozilima već da koriste usluge taksi vozila i javnog prijevoza, da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom ili da vozilo ostave pravilno parkirano na parkiralištu i nogostupom se pješice upute kući. Mladima, ali i svima ostalima koji će u društvu izaći, savjetujemo da međusobno odrede dogovornog vozača – osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja tijekom izlaska ne konzumira alkoholna pića poradi toga što upravlja vozilom.

Posebno ističemo nužnost poštivanja ograničenja brzine kretanja izražene prometnim propisima i prometnim znakovima, ali i važnost smanjenja brzine odnosno prilagodbe brzine kretanja vozila u slučaju veće frekvencije vozila na cestama, povećanog broja vozač bicikala i pješaka na cestama, u zoni javnih okupljanja, približavanja opasnim zavojima, prijevojima i raskrižjima, te posebice iznenadnim kišnim pljuskovima uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi.

Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, molimo da prilikom uključivanja u promet, obilaženja, pretjecanja, vožnje unatrag i skretanja vode računa, kako o svojoj, tako i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Napominjemo, da su vozači prilikom skretanja dužni uključiti odgovarajuće pokazivače smjera, a prilikom vožnje unazad dužni su uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima i svjetala semafora, a vozače da se s povećanom pozornošću približavaju obilježenih pješačkim prijelazima kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake. Vozače motocikala i mopeda, kao i putnike koje prevoze, podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga, ali i na pravilno pričvršćivanje kaciga na glavu. Vozačima motocikala savjetujemo da izbjegavaju pretjecanja na nepreglednim mjestima i ulijetanja u „škare“.

Bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i nogostupa, te dodatno obilježavanje tijekom noćnih sati u vidu reflektirajuće odjeće, prsluka ili materijala kako bi bili što vidljiviji. Ujedno ih molimo, da prije nego što prijeđu cestu, zastanu i uvjere se da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Na bicikliste apeliramo da ne upravljaju biciklima na nogostupima i pješačkim prijelazima. Zasebno apeliramo na roditelje da ne dozvole svojoj djeci igranje na kolniku što uključuje i rolanje, te da maloljetnicima ne dozvole upravljanje onim kategorijama vozilima za koje ne posjeduju vozačke dozvole. Ujedno podsjećamo roditelje, da djeca tijekom prijevoza u motornim vozilima moraju biti adekvatno smještena u odgovarajuće autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom. Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače i pješake molimo da tijekom upravljanja vozilima ni na koji način ne koriste mobitele, kako ne bi sebe ali i druge doveli u opasnosti.



Pisane vijesti