Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda - upravljao pod utjecajem alkohola od 3,07 promila

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 6. do 8. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama vozači nisu bili pod utjecajem alkohola niti je zabilježeno sudjelovanje mladih vozača u prometnim nesrećama. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno uključivanje u promet. 

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 160 prometnih prekršaja, od kojih 23 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 63 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, te dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje. Jedan mladi vozač sankcioniran je radi prekoračenja dopuštene brzine kretanja.

Dva vozača bila su uhićena radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Spram oba vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojem je jedan vozač kažnjen novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom B kategorije, dok je drugi vozač zadržan u zatvoru u Bjelovaru.

Mladi vozači tijekom vikenda nisu zabilježeni kao počinitelji prometnih nesreća, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su dva mlada vozača. Jedan mladi vozač uhićen je radi upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te je spram istog proveden žurni prekršajni postupak u kojem je istom određeno zadržavanje u zatvoru u Bjelovaru. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 8. srpnja, u 23.20 sati u Ulici Mihovila Pavleka Miškine u Koprivnici, kada je 44 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,07 promila.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 7. srpnja, u 21.57 sati na državnoj cesti broj 2 između Virja i Đurđevca, kada je 19 - godišnji, mladi vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 171 kilometar na sat, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 90 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu          

Sve sudionike u prometu podsjećamo da se pridržavaju prometnih pravila i prometnih znakova, posebice onih koji se odnose na poštivanje prednosti prolaska kako na raskrižjima tako i na ravnim dijelovima ceste. Vozači su prilikom uključivanje u promet dužni propustiti sva vozila i pješake koji se kreću prometnim na koju se uključuju.

Prije poduzimanja pojedinih radnji u prometu (skretanje, pretjecanje, vožnja unatrag i dr.), potrebno je uvjeriti se da se iste mogu izvršiti na siguran način, ne ugrožavajući pritom sebe i ostale sudionike u prometu.

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom. Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva, te na prijevoz djece na stražnjim sjedalima u adekvatnim autosjedalicama pravilno postavljenima. Vozače i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili slične uređaje, kako bi u svakom trenutku bili svjesni prometne situacije oko sebe.



Pisane vijesti