Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Ukupno je utvrđeno 113 prometnih prekršaja od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 26 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda i poduzimanja pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu, od 14. do 17. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno skretanje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i brzina neprimjerena uvjetima. U prometnim nesrećama vozači nisu bili pod utjecajem alkohola, dok je mladi vozač izazvao jednu prometnu nesreću.

Ukupno je utvrđeno 113 prometnih prekršaja od čega 13 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 26 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 21 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač  je uhićen.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 14. prosinca, u 2.20 sati u Reki, u Ulici Stjepana Radića, kod 31 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 1,96 promila. 

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u petak, 14. prosinca, u 9.49 sati na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 105 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat. 

Tijekom vikenda mladi vozači nisu zatečeni pod utjecajem alkohola, ali su isti bili sankcionirani radi nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), korištenja mobitela (1), nepoštivanja prometnog znaka (1) i prekoračenja brzine kretanja vozila (2). U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečen je jedan recidivista koji je počinio jedan prometni prekršaj (upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 1).

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu 

Vozače motornih vozila molimo da za vrijeme kišnih i snježnih oborina i uvjetima smanjene vidljivosti (magla, noću) dodatno smanje  brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika. Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni tijekom rečenih oborina, noću i uvjetima smanjene vidljivosti, te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Vozači i svi ostali sudionici u prometu, trebaju biti koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko se sluša glazba ista neka ne bude preglasna jer se neće čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Apeliramo na vozače da tijekom vožnje ne telefoniraju i šalju poruke mobitelom, već da vozilo zaustave na pogodnom mjestu i obave razgovor ili pošalju poruku. Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica