U protekla 24 sata zabilježeno pet prometnih nesreća

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe ozlijeđene i tri prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. 

Foto: Ilustracija 

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe ozlijeđene i tri prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. 

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama

Jučer, 19. prosinca, oko 7 sati, u Koprivnici na Varaždinskoj cesti zbog neprilagođene brzine osobni automobil je na obilježenom pješačkom prijelazu udario 10 – godišnje dijete, koje je lakše ozlijeđeno. 

Potom, oko 23.45 sati, u Kloštru Podravskom u Ulici kralja Tomislava zbog nepropisnog kretanja osobni automobil je sletio van kolnika. Putnica je lakše ozlijeđena, a vozač je upravljao pod utjecajem alkohola od 1,03 promila i uhićen je. 

Prometne nesreće s materijalnom štetom

Jučer, 19. prosinca, oko 11 sati u Đurđevcu u Ulici grada Vukovara zbog nepropisnog pretjecanja i skretanja sudarila su se dva osobna automobila. 

Također, oko 14.20 sati na cesti Vlaislav – Plavšinac zbog nepropisnog pretjecanja sudarili su se osobni i teretni automobil. Vozač koji je prouzročio prometnu nesreću napustio je mjesto događaja , te je naknadno pronađen.    

Nadalje, oko 19.30 sati u Koprivnici na Florijanskom trgu zbog oduzimanja prednosti prolaska sudarila su se dva osobna automobila. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu 

Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Mlade vozače molimo, da zbog nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola.

Apeliramo na vozače da ne pretječu ili obilaze vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza radi propuštanja pješaka, te da prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila vode računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet. Tako nije dozvoljeno parkirati ili zaustaviti vozilo na nogostupu, pješačko-biciklističkoj stazi, u neposrednoj blizini raskrižja i na taj način djecu onemogućiti da koriste nogostupe ili da imaju dobru preglednost raskrižja. Sve sudionike u prometu podsjećamo da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama tijekom jutarnjih i večernjih sati. Prije poduzimanja pojedinih radnji u prometu (skretanje, pretjecanje, vožnja unatrag i dr.), potrebno je uvjeriti se da se iste mogu izvršiti na siguran način, ne ugrožavajući pritom sebe i ostale sudionike u prometu. Vozače podsjećamo na poštivanje prometnih pravila i propisa, da ne započinju rizične radnje vozilom kao što je pretjecanje na nepreglednim mjestima, pretjecanje kolone vozila i dr., da ne konzumiraju alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju,  da prilagode brzinu uvjetima na cestama i stanju na kolniku, te da drže potrebni razmak kada se kreću iza drugog vozila. Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.

 



Stranica