Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - utvrđena 192 prometna prekršaja

Tijekom vikenda sankcionirana su 192 prometna prekršaja od kojih 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 90 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.


Foto: Ilustracija 
 
Tijekom vikenda, od 11. do 14. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama stradale su tri osobe od kojih je jedna osoba teže ozlijeđena, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (2), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisno obilaženje i ostala greška vozača. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su sami lakše ozlijeđeni. Jednu prometnu nesreću izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.  

Tijekom vikenda sankcionirana su 192 prometna prekršaja od kojih 16 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 90 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Jedan vozač odbio se podvrći ispitivanju prisutnosti droga u organizmu. U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva smješten je bio jedan vozač.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je unedjelju, 13. siječnja, u5.45 sati na cesti Ždala – Repaš,kada jemladi22 - godišnji vozač  upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,03 promila, pri čemu je izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je lakše ozlijeđene (slijetanje vozila van ceste). Vozač je nakon liječničkog pregleda biosmješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava.  

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 12. siječnja, u 13,36 sati, na državnoj cesti broj 2, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici  kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 kilometar na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat. 

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečena su četiri mlada vozača (do 0,50 g/kg – 1, od 0,50 do 1,00 g/kg – 2, iznad 1,50 g/kg - 1). Najveća koncentracija alkohola zabilježena je kod gore navedenog mladog vozača koji je izazvao prometnu nesreću. Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači bili sankcionirani i radi prekoračenja brzine kretanja (3), nekorištenja sigurnosnog pojasa (3) i nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu (1). U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda nisu bili zatečeni recidivisti. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno apsorpcijom alkohola u organizam, vozači precjenjuju svoje vozačke sposobnosti iako dolazi do usporavanja prilikom uočavanja događaja i vremena reagiranja na novonastalu situaciju u prometu, uslijed čega se povećava rizik nastanka prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Stoga, sve vozače, ponovno, molimo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač). Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, te da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da smanje brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme kiše, poledice i magle, kada su kolnici mokri i klizavi, kada se približavaju zavoju, prijevoju, raskrižja, pješačkim prijelazima, u vršnim satima i drugo.  Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.  Vozač se mora zaustaviti ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge kada su upaljeni svjetlosno-zvučni signali i branici odnosno polubranici koji najavljuju dolazak vlaka.  

Vozače podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas. Djecu se u automobilima mora prevoziti uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća. Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju.


Stranica