Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda - Utvrđeno 205 prometnih prekršaja

Tijekom vikenda sankcionirano je 205 prometnih prekršaja od čega 31 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 83 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.


Foto: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 25. do 28. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama tri su osobe lakše ozlijeđene. Sve prometne nesreće zabilježene su poradi neprilagođene brzine.  

Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom u kojoj je mladi vozač koji ju je izazvao lakše ozlijeđen. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 205 prometnih prekršaja od čega 31 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 83 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su bila dva vozača, a protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak nakon kojeg je vozač predan u zatvor u Bjelovaru obzirom je istom određeno zadržavanje u zatvoru.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 25. siječnja, u 15.05 sati u Ulici braće Radića u  Peterancu kada je 40 - godišnji vozač  upravljao biciklom  pod utjecajem alkohola od 2,26 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava. 

Najveća koncentracija alkohola kod vozača motornih vozila zabilježena je u subotu, 26. siječnja, u 0.30 sati u mjestu Haganj kod 41-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava, pri čemu nije koristio sigurnosni pojas, pod utjecajem alkohola od 2,12 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana te je predan u zatvor u Bjelovaru.  

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 26. siječnja, u 15.01 sati, na državnoj cesti broj 2 u Borovljanima, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 122 kilometara na sat, iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat. 

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je šest mladih vozača (do 0,50 g/kg – 2, 0,50 do 1,00 – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 2, više od 1,50 g/kg - 1). Najveća koncentracija alkohola, kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 27. siječnja, u 3.30 sati u Ulici Antuna Nemčića u Koprivnici kada je 19 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,59 promila.   

Ističemo i da su tijekom vikenda mladi vozači bili sankcionirani i radi prekoračenja brzine kretanja (4), nekorištenja sigurnosnog pojasa (1) i nepropisnog korištenja mobitela (1).  U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda policijski službenici su zatekli dva recidivista koji su počinili tri prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i jedan prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima. Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, snijega, magle) te mokrih i klizavih kolnika, te da se moraju smanjenom brzinom kretanja približavati raskrižjima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se u slučaju potrebno mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka.  

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Vozače podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.

Nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno apsorpcijom alkohola u organizam, vozači precjenjuju svoje vozačke sposobnosti iako dolazi do usporavanja prilikom uočavanja događaja i vremena reagiranja na novonastalu situaciju u prometu, uslijed čega se povećava rizik nastanka prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Stoga, sve vozače, ponovno, molimo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.  Vozač se mora zaustaviti ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge kada su upaljeni svjetlosno-zvučni signali i branici odnosno polubranici koji najavljuju dolazak vlaka.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas. Djecu se u automobilima mora prevoziti uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.


Stranica