Nedozvoljena uporaba osobnih podataka i Krivotvorenje isprave

U ožujku prošle godine nepoznati počinitelj je nedozvoljeno uporabio osobne podatke oštećenog 40 – godišnjaka sa šireg đurđevačkog područja, te na temelju krivotvorene isprave sklopio ugovore s teleoperaterima i kupio dva mobitela.


Foto: Ilustracija

U ožujku prošle godine nepoznati počinitelj je nedozvoljeno uporabio osobne podatke oštećenog 40 – godišnjaka sa šireg đurđevačkog područja, te na temelju krivotvorene isprave sklopio ugovore s teleoperaterima i kupio dva mobitela. Materijalna šteta je više tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljem.  

Dobro je podsjetiti

NE DOZVOLITE  DA SE NETKO NEZAKONITO KORISTI  VAŠIM OSOBNIM PODACIMA

• Osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik Vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja Vas obavještava da ste dobili nagradu...  

• Papire na kojima se nalaze Vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće. 

• Osobe koje Vam na kućnom pragu nude različite usluge (npr. povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i sl.)  zatražite da se  predstave važećim dokumentom. 

• Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na Internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost web stranice na koju unosite podatke, ne odgovarajte na e-mailove koji od Vas zahtijevaju osobne podatke… 

• ODMAH prijavite gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci     

Ukoliko ne zaštitite svoje osobne podatke možete: 

POSTATI ŽRTVA KAZNENOG DJELA i  dobit račun ili obavijest o ovrsi zbog neplaćenih računa, a da niste sklopili nikakav pretplatnički ugovor!!!  

Stranica