Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda sankcionirano je 199 prometnih prekršaja od čega 38 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 22. do 25. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.  

Prometne nesreće su zabilježene poradi nepropisnog obilaženja, nepropisnog kretanja kolnikom, ne držanja životinje pod nadzorom, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (3) i oduzimanja prednosti prolaska (4). 

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće od čega jednu nesreću s ozlijeđenom osobom. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, pri čemu je jedan mladi vozač bio pod utjecajem alkohola. 

Tijekom vikenda sankcionirano je 199 prometnih prekršaja od čega 38 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 81 prekršaj prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 22 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su četiri vozača. Protiv tri vozača su provedeni žurni prekršajni postupci, dok će protiv jednog uhićenika u jutarnjim satima 25. veljače, biti proveden žurni prekršajni postupak. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora predan je jedan vozač. 

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 23. veljače, u 9.30 sati u Bjelovarskoj ulici u Đurđevcu kada je 50 - godišnji vozač  upravljao biciklom  pod utjecajem alkohola od 1,76 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 24. veljače, u 15.10 sati, na državnoj cesti broj 2, u Vlaislavu kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 140 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Pod utjecajem alkohola tijekom vikenda zatečeno je devet mladih vozača (do 0,50 g/kg – 4, 0,50 do 1,00 – 3, 1,00 do 1,50 g/kg – 2). Najveća koncentracija alkohola, kod mladih vozača utvrđena je u nedjelju, 24. veljače, u 0.25 sati u Zagrebačkoj ulici u Križevcima kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,50 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su četiri recidivista, pri čemu su dva recidivista upravljala vozilima pod utjecajem alkohola, dok su dva recidivista upravljala vozilima prije stjecanja prava na upravljanje.  

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića radi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti, uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Stoga, ponovno, na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koristeusluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. Vozače svih vrsta vozila podsjećamo da se, prije nego što započnu izvršavati neku od radnji vozilom u prometu kao što su skretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo uvjere da radnju mogu izvršiti na siguran način i da pritom neće ugroziti ostale vozače i pješake. Vozače podsjećamo da se trebaju kretati sredinom prometne trake, kako ne bi došlo do zahvaćanja bankine i slijetanja ili prelaska vozila na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Vozače također molimo da ne „sijeku zavoje“.

Opetovano molimo sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima. Naglašavamo da vozači moraju smanjiti brzinu kretanja svog vozila tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiše, magle i dr.) uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi kolnika, te da se moraju smanjenom brzinom kretanja približavati raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima, zavojima, mostovima, nadvožnjacima i dr. Ujedno, vozači moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima, kako bi se u slučaju potrebno mogli sigurno zaustaviti i postupiti po značenju prometnog znaka. Vozače i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ujedno, vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj. Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi.

Vozače bicikala podsjećamo da su noću i za vrijeme smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjeću, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza. Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice. Pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 



Stranica