Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom vikenda sankcionirana su 193 prometna prekršaja od čega 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama ozlijeđene su dvije osobe, pri čemu je jedna osoba teže ozlijeđena dok je druga osoba lakše ozlijeđena. 
Prometne nesreće su zabilježene radi nepropisnog uključivanja u prometu i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika. 
Vozačica bicikla svojim nepropisnim uključivanjem u promet izazvala je nesreću u kojoj je  lakše ozlijeđena, dok je vozač mopeda izazvao prometnu nesreću u kojoj je teže ozlijeđen.
 
Tijekom vikenda sankcionirana su 193 prometna prekršaja od čega 19 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 84 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 29 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Tijekom provedbe pojačanog 2 vozača su bila uhićena i protiv istih su bili provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u petak, 10. svibnja, u 23.34 sata u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, kada je 27-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,56 promila. Vozač je bio uhićen, te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 12. svibnja, u 9.48 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 121 km/h iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 km/h.

Tijekom vikenda 3 mladi vozač je sankcioniran poradi upravljanja pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, 1,00 do 1,50 g/kg - 1). Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u subotu, 11. svibnja, u 20.55 sati, u Potočnoj ulici u Subotici Podravskoj, kada je 19-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,44 g/kg.
Mladi vozači sankcionirani su i poradi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (1) i nekorištenje sigurnosnog pojasa (2). Tijekom pojačanog nadzora prometa u zatečen je jedan recidivista koji je počinio dva prekršaja (upravljanje vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije i odbijanje ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu). Recidivista je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 21.000.00.- kuna, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 4 mjeseca.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Zbog učestalih, i obilnih, kišnih oborina, sve sudionike u prometu pozivamo na povećani oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova, te međusobno uvažavanje. 
Vozačima motornih vozila savjetujemo da, za vrijeme kada su kolnici mokri i klizavi, odnosno za vrijeme kišnih oborina kada je vidljivost smanjena, smanje brzinu kretanja svojih vozila i izbjegavaju nagla kočenja, pretjecanja i iznenadne promjene smjera kretanja. Naglašavamo da je nužno poštivati postojeća ograničenja brzine kretanja, te brzinu uskladiti s karakteristikama ceste i prometnom signalizacijom.
Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora. Ističemo da vozači koji skreću ulijevo, prije samog skretanja, moraju propustiti sva vozila i sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.
Vozače koji imaju namjeru skrenuti ili namjeru pretjecati vozilo ispred sebe, molimo da se uvjere da rečene radnje mogu sigurno izvesti, te da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera o svojoj namjeri obavijeste ostale sudionike u prometu.
Upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića poradi negativnog utjecaja alkohola na vozačke sposobnosti (sporije uočavanje opasnosti i sporije vrijeme reagiranja), uvelike se povećava rizik izazivanja prometnih nesreća.
 
Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da se koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače, te ih podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Ujedno im savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da prate prometnu signalizaciju i postupaju sukladno njoj.
Za povećan oprez, poglavito prilikom kretanja kroz raskrižja, skretanja i uključivanja u promet molimo vozače starije životne dobi. Također, vozače bicikala starije dobi molimo za povećani oprez prilikom silaska s bicikla ili sjedanja na bicikl kako ne bi došlo do pada i ozljeđivanja istih.
Vozače bicikala podsjećamo da su noću, tijekom kišnih razdoblja i u drugim uvjetima smanjene vidljivosti dužni koristiti reflektirajuću biciklističku odjelu, prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku, a pješake da su dužni koristiti  izvor svjetlosti ili reflektirajuću materiju. Ujedno bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno kretanje nogostupom odnosno biciklističkim stazama, te naglašavamo da nije dozvoljeno „voziti bicikl“ preko obilježenog pješačkog prijelaza.
 
Vozačima bicikala skrećemo pozornost da su prilikom uključivanja u promet s biciklističke staze dužni se uvjeriti da ovu radnju mogu sigurno izvršiti, te pritom moraju propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. Također ih podsjećamo da obilježeni pješački prijelazi nisu namijenjeni kretanju vozača bicikala već pješaka, te je stoga nužno da vozači dolaskom do pješačkih prijelaza siđu s bicikla i pješice, gurajući bicikl kraj sebe, prijeđu preko ceste, nakon što se uvjere da istu mogu sigurno prijeći.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, vozačima mopeda i motocikala ne savjetujemo sudjelovanje u prometu. Onim vozačima mopeda i motocikala koji će u prometu sudjelovati savjetujemo smanjenje brzine kretanja, obavezno korištenje zaštitne motociklističke kacige, te da upravljanje one kategorije vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu.
 
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

 

Stranica